Küresel gıda fiyatları endeksi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, şubat ayında 129,8 puan seviyesine geriledi. Bu gerileme, endeksin 11. ayında da devam etti. Endeks, Mart 2022'de zirveye çıktığı döneme kıyasla yüzde 18,7 azalmış durumda. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artış gösterdiği belirtiliyor.

FAO'nun şeker fiyat endeksi, şubat ayında aylık yüzde 6,9 artarak son altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Bitkisel yağ fiyat endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,2 düşüş yaşadı. Süt ürünleri fiyat endeksi de ay boyunca yüzde 2,7 azaldı. Et fiyat endeksi ise aylık bazda yüzde 0,1 düştü.

Türkiye'de ise gıda enflasyonu, Enflasyon Ana Eğilim Göstergesi'ne ( ENAG) göre şubat ayında aylık yüzde 7,36 ve yıllık bazda yüzde 69,33 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'na ( TÜİK) göre ise aylık bazda yüzde 3,15 ve yıllık bazda yüzde 55,18 artış gösterdi. Tarım girdi enflasyonunun da etkisiyle sebze ve meyve fiyatları uçmaya devam ediyor. Domates fiyatlarındaki rekor artışın ardından ithalat yasağı getirildi.