Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %10,2'ye yükselerek Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. Bu durumla birlikte Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) kriterlerine göre "çok yaşlı nüfuslu ülke" pozisyonuna girdi.

Türkiye'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %10'u aşarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. Bu durumla birlikte Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) kriterlerine göre "çok yaşlı nüfuslu ülke" konumuna girdi.

BM Nüfus Fonu verilerine göre dünya nüfusu hızla yaşlanıyor ve Avrupa %19 ile en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip kıta konumunda. Türkiye de bu trendden nasibini alıyor ve 2023 yılı sonu itibarıyla 65 yaş ve üzeri nüfus 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştı. Bu sayede yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %10,2'ye yükseldi.

Nüfus artış hızı gerileyen ve nüfusu hızla yaşlanan Türkiye'de nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2030'da %12,9, 2040'ta %16,3 ve 2060'ta ise %22,6 olacağı öngörülüyor.

"ÇOK YAŞLI NÜFUSLU STATÜSÜNE GEÇİLDİ"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) adına BM Yaşlanma Çalışma Grupları Delegesi Cafer Tufan Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusunun birçok ülkeden daha hızlı yaşlandığına dikkati çekti.

BM'nin, yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 8-10 arasında olan ülkeleri "yaşlı nüfuslu ülke" olarak tanımladığını belirten Yazıcıoğlu, "Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 10,2 olan ülkemiz, geçen yıl itibarıyla 'yaşlı nüfuslu ülke' statüsünden 'çok yaşlı nüfuslu ülke' statüsüne geçti." dedi.

İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü

Kaynak: Milli Gazete