Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, dar tanımlı işsizlik ekimde yüzde 10,2'ye yükseldi. İşsizlik sayısında ise bir önceki aya göre değişiklik yaşanmadı ancak geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyona ulaştı. Geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki farkın artış göstermesi iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısının arttığını ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, kasımda dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişi oldu. Dar tanımlı işsizlik ekimde yüzde 10,2'ye yükseldi. İşsizlik sayısında bir önceki aya göre değişiklik yaşanmadı.

DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) ise TÜİK raporunu referans alarak hazırladığı verilere göre, geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre 2,4 milyon artarak 8 milyona ulaştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 18,4'ten yüzde 20,8, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 27,5 oldu.

ÜMİDİNİ KAYBEDENLERİN SAYISI ARTTI

Sözcü'nün haberine göre, dar ve geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki fark pandemi öncesine göre artış gösterdi. Pandemi öncesinde 6,4 puan olan fark Kasım 2022’de 10,2 oldu. Bu da iş bulma ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısının arttığını gösterdi.

TÜİK verilerine göre işsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 27,5 ile geniş tanımlı kadın işsizliği oldu. İkinci en yüksek işsizlik kategorisi yüzde 23,9 ile genç kadın (15-24 yaş) işsizliği oldu.


10 İŞSİZDEN 9’U İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALAMIYOR

Öte yandan işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanmasını zorlaştırdı.

Kasım 2022'de TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 576 bin kişi olarak açıklarken İŞKUR'un Kasım 2022 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 408 binde kaldı. Böylece Kasım 2022'de resmi işsizlerin sadece yüzde 11,4'ü işsizlik sigortası alabildi.