Mart ayında yapılan zam ile birlikte 2023 en düşük emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 TL’ye yükselince, en düşük sınırdan dul ve yetim aylığı alanların aylıkları da %36,36 oranında arttı. Bu durum, en düşük emekli maaşından dul ve yetim aylığı alan vefat eden sigortalının dul eşine ödeme yapılan durumlarda yüzde 50 oranında ödeme yapılanları kapsıyor. Örneğin, zam öncesi en düşük sınırdan emekli maaşı alan bir sigortalının eşi, 2 bin 250 TL ödeme alırken zam sonrasında 3 bin 750 TL ödeme alacak.

Ancak, 7 bin 500 TL altında maaş alan yaklaşık 3 milyon dul ve yetim mağduriyet yaşadı. Sosyal medyada "Bizi mağdur edenlere oy vermeyeceğiz" tepkisi büyüyor. DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender ise, "Emekli dul ve yetimler gerçekten çok düşük maaş alıyor. 600, 1100, 1200 TL maaş alanlar var. Burada büyük bir haksızlık var. AKP, devletin sosyal devlet özelliğini kaybettirdi" dedi.

Bu durum, toplumda sosyal adalet algısını zedeleyerek, vatandaşların hükümete olan güvenini sarsabilir. Bu sebeple, hükümetin sosyal politikaları ve toplumun refahını artırmak için daha adil ve etkili çözümler üretmesi gerektiği önem taşıyor.

DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender, 7 bin 500 TL'ye tamamlanan emekli aylıkları sonrasında dul ve yetim aylıklarında mağduriyet yaşandığına dikkat çekti. Yaklaşık 3 milyon dul ve yetimin aylıklarının dosya bazında 7 bin 500 TL olacağını belirten Prof. Dr. Aziz Çelik ise, dul ve yetim aylıklarında ciddi mağduriyetlerin yaşandığını ifade etti.

Ölüm aylığından vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Ancak, vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. Çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklara ise maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.

Kalender, bu durumun yasayla giderilmesi gerektiğini vurgulayarak 4 partiye verdikleri önergelerin AKP ve n MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti. Dul ve yetim aylıklarındaki haksızlığın giderilmesi için yapılan çağrılara rağmen, halen birçok hak sahibi mağduriyet yaşamaya devam ediyor.

Kaynak: Milli Gazete