Dünya genelinde yılda  800 bin ton sentetik boya üretilirken bunun yüzde 75'i tekstil sektöründe kullanılıyor. Sentetik boyanın atık su olarak geri dönüştürülmesi çok zor olduğundan ve  çevre kirliğine yol açtığı için sektörde doğal bitki boylarının üretilmesi ve kullanılması çok büyük önem arz ediyor. Dünya da su kaynakları kirleten ikinci sektör olan tekstil sektörü için doğal baya kullanımı gerekmektedir.

Doğal boya elde etmede kullanılan bitkilerin başında gelen indigoyu Türkiye'de ilk kez Antalya'da yetiştiren Turgut, çalışmalarının ayrıntılarını paylaştı.

Turgut, ''Doğal mavi boyanın dünyada üç bitkiden elde edilebildiğini, bunların; Anadolu'da da yetişen çivit otu, doğal boyamacılık konusunda halen geleneklerini devam ettiren Japonya'da yetişen Japon indigosu ve birim alandan çok daha fazla miktarda boya elde edilebildiği için dünyada en yaygın yetiştirilen indigofera tinctoria bitkisi olduğunu söyledi.'' 

Tekstil sanayisinde ve doğal boyama konusunda açık olduğunu görüp Türkiye'nin bu konuda potansiyeli olabileceğini düşünerek araştırmalarına başladıklarını anlatan Turgut, çalışmalarını TÜBİTAK TEYDEB Projesi kapsamında Güney Agripark AR-GE Şirketi’nde yürüttüklerini bildirdi.

İndigonun mavi boya elde etmede kullanılan bir bitki. Turgut, "Özellikle tropik ülkelerde tarımı çok yapılıyor. Biz de bu bitkinin mikro çoğaltılması, sürdürülebilir tarımı ve sonunda da toz halinde çözünebilir boyar madde elde edilmesi üzerine bu projeyi kurguladık." dedi.

İndigo boyasını Türkiye'de üreterek tekstil boyamacılığından kaynaklanan çevre kirliliğini azaltma yolunda bir adım atmak istediklerini dile getiren Turgut, ''bu boyanın aynı zamanda katma değeri yüksek bir ürün olduğunu ve dünyada 1 kilogramının 100 doların üzerinde fiyatla satıldığını aktardı.''

Tekstil sektöründe çığır açan gelişme! Türkiye'de sentetik boyaya  alternatif üretildi - Teknoloji haberleri

Turgut, tropik bir bitki olduğu için indigonun Akdeniz ikliminde yetiştirilmeye uygun olduğunu, soğuğa ve don olaylarına dayanıklı olmaması dolayısıyla da Türkiye'nin iç bölgelerinde ve yüksek rakımlarında yetiştirilemeyeceğini kaydeti.

Kaynak: Milli Gazete