Süt üreticisi, uygulanan yanlış politikalardan dolayı aylardır zararına üretim yaparken hiçbir firmanın sesi çıkmazken, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği referans fiyatın devre dışı kalmasıyla birlikte süt üreticisi hakkını almaya başlayınca büyük süt firmalarının süt fiyatlarını baskılamak için devreye girerek üreticiyi tehdit ettiği ortaya çıktı. Süt üreticisini tehdit eden firmaların başını ise bir yabancı firmanın çekmesi dikkat çekiyor. Fransız lactalis şirketinin, kendi ülkesindeki süt üreticisine yapamayacağı tehdidi Türkiye’deki süt üreticisine çok rahat yapabilmesi, ülke hayvancılığı üzerinde nasıl bir oyun oynandığını da gözler önüne serdi. 

BİRLİK BAŞKANI FRANSIZ ŞİRKETİNİ CUMHURBAŞKANLIĞINA ŞİKÂYET ETTİ

Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Mehmet Özkurnaz, Ak Gıda’yı 2015 yılında Yıldız Holding’den satın alarak Türkiye piyasasına giren Fransız lactalis Firması’nı, üreticiyi tehdit eden uygulamalarından dolayı başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve  Fransa Ankara Büyükelçiliğine şikâyet ederek, bu zorbalığa son verilmesini istedi.

RAKİPLERİNİ BÜYÜK MARKETLERDE SÜT SATTIRMAMAKLA TEHDİT EDİYOR!

Ak Gıda markasının sahibi Fransız lactalis firmasının, rakip sanayicileri mafyatik bir anlayışla tehdit ederek, kendisinden başka şirketlere süt satışını engellediğine dikkat çeken Özkurnaz, lactalis firmasının rakip sanayicileri açıkça bölgeden süt aldıkları takdirde Türkiye’nin en büyük ağa sahip bazı süpermarketlerde süt satışını engellemekle tehdit ettiğini kaydetti.

“Rakiplerini zorbaca egale eden bu şirket, üreticiyi de mevcut süt fiyatının altında süt satmaya zorlamaktadır” diyen Özkurnaz, “Bu yönüyle hem süt satışı konusunda rakiplerini saf dışı bırakmasıyla ucuza süt alarak üreticiyi, piyasada tekelleşerek ucuza aldığı sütü yüksek fiyattan satarak tüketiciyi mağdur etmekte ve piyasayı olumsuz etkilemektedir” dedi.

“MAFYATİK GİRİŞİMLERİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Gıda üretimindeki bu mafyatik girişimciliğin kesinlikle kabul edilemeyeceğini vurgulayan Özkurnaz, şikâyet dilekçesinde şunları kaydetti: “Bu anlayış, tam anlamıyla bir sömürgeci zihniyet anlayışıdır. Türkiye-Fransa ilişkilerine zarar veren bu anlayışın son bulmasını, demokrasinin beşiği Fransa yetkili kurumlarının bu sömürgeci şirkete gerekli uyarıları yaparak, onun bu zorbalığını engellemesini bekliyoruz.”

Kaynak:Milli Gazete /Sadettin İnan