Riyad’da oynanması planlanan Süper Kupa’da yaşanan skandal Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Maçtan önce Suudi yetkililerin İstiklal Marşı ve Atatürk pankartına izin vermediği haberleri yansıdı. Fenerbahçe ve Galatasaray sahaya çıkmadı. Ülkenin milli değerlerine yönelik saygısızlığın derhal reddedilmeyip karşı tarafı ikna için saatlerce müzakere yürütülmesi ise tepki çekti.

Cumhuriyet’in 100. yılında Suudi Arabistan’ın başkentinde oynanacak olan Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki Süper Kupa maçı öncesi Suudi yetkililerin, İstiklal Marşı okunmasına ve Atatürk posteri açılmasına izin vermediği belirtildi. Belirsizliğin ardından TFF “İstiklal Marşı okunacak” açıklaması yaptı. Suudi polisin, futbolcuların herhangi bir pankartla sahaya çıkmaları ihtimaline karşı soyunma odalarının kapısında duracağı iddiası yansıdı.

‘PROTOKOL ÖNCESİNDEN BELLİ DEĞİL MİYDİ’

Stadyumda Arapça şarkı açılmasını da tribünler ıslıkladı. Saatler sonra Atatürk posteri konusunda olumlu sonuç çıkmayınca iki takım da sahaya çıkmadı. Maç iptal edildi. Skandalın ardından her kesimden tepki yağdı. ‘İstiklal Marşı ve Atatürk posterine ilişkin protokol önceden belli değil miydi’ soruları yöneltildi. Sosyal medyada ‘İstiklal Marşı’nın müzakere konusu yapılması bile kabul edilemez. Riyad’a en sert cevap verilmeli’ tepkileri dile getirildi.

TFF’YE ‘İSTİFA’ ÇAĞRILARI

Sahaya çıkmama kararı sonrası Galatasaray ile Fenerbahçe’ye her kesimden tam destek geldi. Skandalın merkezinde yer alan TFF yönetiminin sorumluluğuna işaret edilerek ‘istifa’ çağrıları da yapıldı.

3012krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Süper Lig 2022-2023 Sezonu şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe, dün akşam Turkcell Süper Kupa maçında karşı karşıya gelecekti. Ancak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Al-Awwal Park Stadyumu’nda oynanması planlanan müsabaka öncesinde Suudi yetkililerin aldığı kararlar iki kulübü harekete geçirdi ve sorunlar maçın iptaline kadar gitti.

Süper Kupa öncesinde Suudi yetkililerin Riyad’da Atatürk posteri, Fenerbahçe’nin “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yazılı pankartı, Galatasaray’ın “Ne mutlu Türk’üm diyene” yazılı pankartı, Atatürk tişörtü ve İstiklal Marşı’na izin verilmediği iddia edildi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, A Spor’a yaptığı açıklamada, “Maça, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözünü taşıyan pankart ile çıkmak istedik ama anladığım kadarıyla otoriteler bunu kabul etmemiş” dedi.

TFF ise İstiklal Marşı’nın okunacağı ve Türk bayrağının açılacağını vurguladı. Takımların sahaya ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ pankartı ile Atatürk posteri ve tişörtü ile çıkma isteğinin ise çözüme kavuşturulması için toplantılar yapıldı. Kulüp başkanları ve TFF yönetiminin katıldığı toplantıda, İstiklal Marşı’nın okunması, şehitler için saygı duruşu yapılması konusunda bir sorun olmadığı aktarılsa da kulüplerden gelen ve akışta olmadığı gerekçesiyle reddedilen pankart ve tişörtlere onay çıkmadı.

Suudi Arabistanlı yetkililerin Atatürk tişörtlerini ve pankartlarını ret gerekçeleri ise mezhep olarak portre, tablo gibi kavramları statta istenmemeli olarak açıklandı. Ancak maçın oynanacağı statta Cristiano Ronaldo’nun dev portresinin olması dikkat çekti. “Yurtta sulh, cihanda sulh” gibi pankartların yer almasıyla Filistin meselesinde taraf gibi görünmek istemediklerini ifade eden Arabistanlı yetkililer kulüplere izin vermedi.

Önceden belirlenen protokollere rağmen Suud yetkililerin pankart, marş ve tişört konularında pazarlığa girmesi iki kulübü de rahatsız etti. Söz konusu durum için tepkiler büyürken radikal edımlar atıldı. Yapılan yoğun toplantıların ardından her iki kulüp de kamp otellerine dönerek, maça çıkmak istemediklerini yetkililere iletti. Maç öncesine ve seremoniye Mustafa Kemal Atatürk görselleri ile çıkmak isteyen Galatasaray ve Fenerbahçe takımları, isteği kabul edilmeyince Türkiye’ye dönme kararı aldı.

POLİSLER ÜST ARAMAK İSTEDİ

Galatasaray ile Fenerbahçe’nin Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oynaması planlanan Turkcell Süper Kupa karşılaşması mücadele öncesinde yaşanan skandallar nedeniyle iptal edildi. Suudi yetkililerin Riyad’da “Atatürk posteri”, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh pankartı”, “Atatürk tişörtü” gibi siyasi kabul edilen nesnelere izin vermemesi nedeniyle yaşanan sorunların ardından her iki takımda maça çıkmayı kabul etmedi. Öte yandan takımlar sahaya çıkarsa Suudi yetkililer, stadyumda koridora polis dizerek futbolcuların üzerinde Atatürk posteri olup olmadığını aramak için kolluk kuvvetlerine tam yetki verdi. Bu duruma iki kulüp yönetimi de karşı çıkarken takımlar stayduma gitmedi.

Süper Kupa Skandalı Dünya Basınında: Çöldeki Derbide Büyük Sıkıntı Süper Kupa Skandalı Dünya Basınında: Çöldeki Derbide Büyük Sıkıntı

TARAFTAR MÜZİKLE BASTIRILDI

Süper Lig 2022-2023 Sezonu şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe’nin karşı karşıya gelmesi planlanan Turkcell Süper Kupa maçında Atatürk temalı tişört ve Atatürk’ün sözlerini içeren pankartları Suudi Arabistanlı yetkililerin stada kabul etmemesinin ardından kulüpler maça çıkmadı. Mücadele için stada giden Türk taraftarlar yaşananlara yerinde tepki gösterdi. Statta yer alan Fenerbahçeli ve Galatasaraylı
taraftarlar “Mustafa Kemal Atatürk’ün Askerleriyiz” diye bağırdı. Bu esnada stat hoparlöründen müzik sesi yükselince taraftarlar ıslıkla protesto etti. Stadyumda yer alan Suudi Arabistanlı taraftarlar da Türk taraftarlara ıslıkla tepki gösterdi. Fenerbahçe’nin Cumhuriyet’in 100. yılına özel çıkarttığı formasında Atatürk silüeti bulunması nedeniyle söz konusu formayı giyen taraftarlar da stada alınmadı.