Gazze vahşetinde ‘insani ara’ süreci kamuoyundaki kalıcı ateşkes baskılarını artırdı. Doha’da ‘Tüm esirler karşılıklı olarak serbest bırakılsın silahlar rafa kalksın’ önerisi masaya kondu. En kapsamlı müzakerelerin, siyasi kariyerini işgale bağlayan ve daha kanlı saldırı mesajları veren Netanyahu’nun durdurulması için son şans olduğu vurgulandı.

İsrail ordusu,‘insani ara’nın bir kez daha uzatıldığını açıkladı. Ancak Netanyahu’nun “Esir takasından sonra savaşa geri döneceğiz. Başka yol yok” sözleri daha büyük katliam hazırlığına dönük kaygıları artırdı. Gelinen nokta, Katar’da İsrail ve ABD istihbarat başkanlarıyla yapılan görüşmeleri kritik hale getirdi. Hem İsraillileri öldürmekten hüküm giyenler hem İsrailli askerleri içerecek şekilde tüm esirlerin bırakılması konusu görüşüldü.

ATEŞKES SAĞLANAMAZSA DAHA BÜYÜK BİR KATLİAM YOLDA

Doha’da elde edilecek bir ilerlemenin savaşı kalıcı ateşkese taşıyabileceği belirtildi. Bu aşamada Hamas’ın olumlu tavrı ve ABD’nin ateşkes yönünde verdiği mesajlar beklentiyi artırdı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de Tel Aviv’in saldırıları yoğunlaştırma planlarından derin endişe duyulduğunu kaydetti. Doha sürecini işaret eden BM Komiseri Volker Türk “Etkisi olan herkes ateşkesin uzatılması konusunda çaba harcamalı” dedi.

CESUR KIZ 8 AY SONRA EVİNDE

Ateşkesin uzatılacağı haberi anlaşmanın sona ermesine 10 dakika kala geldi. Hamas şimdiye kadar 97 rehineyi bırakırken Tel Aviv büyük çoğunluğu çocuklardan oluşan 180 Filistinliyi serbest bırakıldı. Cezaevinden çıkanlar arasında ‘Filistinli Cesur Kız’ olarak tanınan 22 yaşındaki aktivist Ahed Tamimi de vardı. 2015 yılında İsrail askerlerine kafa tuttuğu görüntülerle tanınan Tamimi, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından sonra başlayan protestolarda tutuklanmıştı.

0112krt01a-tum-converted-1-001.jpg

İsrail’den Gazetecilere 105 ‘Suç ve İhlal’ Saldırısı: Gazze’de Öldürülen Gazeteci Sayısı 140’a Yükseldi İsrail’den Gazetecilere 105 ‘Suç ve İhlal’ Saldırısı: Gazze’de Öldürülen Gazeteci Sayısı 140’a Yükseldi

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi’nde 24 Kasım’dan beri devam eden geçici ateşkesin bir kez daha uzatıldığını duyururken, kalıcı ateşkes için de çabalar yoğunlaştı. Hamas’tan pazartesi günü rehine tutulan İsrailli askerlerin de serbest bırakılabileceği bir anlaşmanın müzakere edilebileceği yönündeki açıklama ile birlikte arabulucuların olası bir kalıcı ateşkes için zemin arayışı hızlandı. CIA Direktörü William Burns, İsrail istihbaratı Mossad’ın başı David Barnea ile görüşmek üzere Katar’da bulunuyor.

Başkent Doha’daki görüşmelerde Katar Başbakanı Muhammed el Sani’nin yanı sıra Mısırlı yetkililer de aktif çaba içinde. William Burns’ün ateşkesin uzatılması için Mossad’a baskı yaptığı öğrenildi. İsrail medyasına göre, İsrailli askerler de dahil Gazze’deki tüm esirlerin serbest bırakılmasına karşılık, Tel Aviv’in İsraillileri öldürmekten “hüküm giyen” Filistinli esirleri salıvermesini içeren “uzun vadeli ateşkes” için yeni bir anlaşmanın imzalanması yönünde zorlu müzakereler yürütüldüğü belirtiliyor.

Ayrıca Netanyahu’nun “Esir takasından sonra savaşa geri döneceğiz. Başka yol yok” sözleri daha büyük katliam hazırlığına dönük kaygıları artırdı. Tam da bu aşamada, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “insani aranın” uzatılmasını görüşmek için dün İsrail’e geldi. Netanyahu, “İnsani aranın” ardından Gazze’ye yönelik saldırılara yeniden başlayacakları mesajını sık sık yinelese de Blinken’a yönelik olarak, “Sizinle (Gazze’ye yönelik yeni saldırılar) bir sonraki aşama hakkında konuşmak isterim.” ifadesini kullandı.

En kapsamlı müzakerelerin, siyasi kariyerini işgale bağlayan ve daha kanlı saldırı mesajları veren Netanyahu’nun durdurulması için son şans olduğu vurgulandı. Doha’da elde edilecek bir ilerlemenin savaşı kalıcı ateşkese taşıyabileceği belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail’in, “insani ara” sonrasında Gazze genelinde saldırılarını genişletme ve yoğunlaştırma planlarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

‘CESUR KIZ’ AHED DE SERBEST

Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanesinden önceki gece serbest bırakılan Filistinli 30 kadın ve çocuk esir arasında İsrail askerlerinin 7 Ekim’den sonra gözaltına aldığı “Filistinli cesur kız” Ahed Temimi de yer aldı. Gözyaşları içinde yakınlarına sarılan Ahed Temimi, serbest bırakılmasının ardından basına açıklamalarda bulundu. Temimi, İsrail’in 27 Ekim’de başlayan kara saldırılarının ardından gözaltına aldığı 10’u Gazze Şeridi’nden 30’a yakın Filistinli kadın esiri hapishanede bıraktıklarını ve durumlarının çok kötü olduğunu aktardı.

İsrail’in 6 Kasım’da gözaltına alarak cezaevine gönderdiği 23 yaşındaki Temimi, burada tanık olduğu ihlallere ilişkin şunları söyledi: “Cezaevinde durum çok zor, kadın esirlere yönelik günlük tacizler var. Kadın esirler susuz ve kıyafetsiz bırakılıyor, yerde uyuyor ve dövülüyorlar.”