‘Terörle mücadele’ diye başlatılan saldırıların soykırıma döndüğünü gören başkentler İsrail’e koşulsuz destekten vazgeçme baskısı altında... 18 bin cinayetin oluşturduğu vicdan yüküyle sokaklara dökülen Amerikan halkı da Beyaz Saray’a meydanlarda ‘nota verdi’. 7 Ekim’den beri Tel Aviv’in arkasında duran Biden’dan en keskin mesaj geldi: Ayrım gözetmeden yaptıkları bombardımanlar yüzünden desteği kaybediyorlar.

Ateşkesin ardından Gazze’nin tamamını savaş alanı ilan eden İsrail’in toplu katliamları sürerken Amerikan basını kentteki tünellere deniz suyu pompalanmaya başlandığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise acil ateşkes talebini içeren karar tasarısını 10 ‘Hayır’a karşı 153 ‘Evet’ oyuyla kabul etti. BM’de geçen 27 Ekim’de kabul edilen tasarının 121 oyla kabul edilmesi Tel Aviv’e destek veren ülke sayısının azaldığını ortaya koydu.

ÖNCE ELYSEE’DEN SONRA BEYAZ SARAY’DAN ÇIKIŞ

Son bir ayda en dikkat çeken hamle İsrail’in sıkı savunucusu Macron’un söylem değişikliği olurken bir ‘Yeter artık’ çıkışı da Beyaz Saray’dan geldi. Washington’dan New York’a haftalardır süren ‘Katilin yanında durmayın’ protestoları sonrası Biden keskin tavrını değiştirmek zorunda kaldı. Netanyahu hükümetine seslenen ABD Başkanı “Desteğe sahipler ama ayrım gözetmeksizin yaptıkları bombalamalarla bunu kaybetmeye başlıyorlar” dedi.

Ortadoğu Yine Alarma Geçti İran İstemediği Bir Süreci Tetikleyebilir:''ABD Ortadoğu'da Ateşe Niye Benzin Döküyor?'' Ortadoğu Yine Alarma Geçti İran İstemediği Bir Süreci Tetikleyebilir:''ABD Ortadoğu'da Ateşe Niye Benzin Döküyor?''

AMERİKAN HALKI BEYAZ SARAY’I ‘ABLUKAYA ALDI’

Gazze’den yansıyan vahşet görüntüleri ABD’de haftalardır geniş çaplı eylemlerle protesto ediliyor. New York ve Washington’da meydanları dolduran kalabalıklar ‘Acil ateşkes’ çağrıları yaptı. Eylemciler, Beyaz Saray’a dönük ‘İsrail’e destek sürerse seçimde oy yok’ dövizleri taşıdı.

OKULA EVE HASTANEYE FÜZE

Savaşın 68’inci gününde Kemal Advan Hastanesi kuşatma altındayken İsrail ordusu kuzeydeki Beyt Hanun’da BM’ye ait iki okulu havaya uçurdu. Gazze’nin güneyindeki hava saldırıları da sürdü. Jetler, Nuseyrat Mülteci Kampı ve Han Yunus’u hedef aldı. Gazze’deki hükümet, 7 Ekim’den bu yana davam eden saldırılarda en az 8 bin çocuk ile 6 bin 200 kadının hayatını kaybettiğini kaydetti.

gs.jpg

Karar'da yer alan habere göre, Hamas’a bağlı El Aksa Tugaylarının 7 Ekim’de gerçekleştirdiği baskın sonrası İsrail’in Batı’dan arkasına aldığı rüzgar şiddetini kaybediyor. ‘Terörle mücadele’ diye başlatılıp soykırım boyutlarına ulaşan saldırılar sonrası kendilerine en büyük desteği veren Avrupa ülkelerinden sonra ABD’den de mecburi dönüş başladı. Aylardır ABD’nin büyük kentlerinde düzenlenen dev protestoların yanı sıra son anketlerde İsrail politikası nedeniyle büyük destek kaybeden Başkan Joe Biden, Tel Aviv’e ilk kez alışılmadık ölçüde eleştirdi. İsrail’in Gazze’de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombardıman nedeniyle “küresel desteği” kaybetmeye başladığını belirtilerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerinde derin bir çatlağa işaret etti.

Ayrıca Biden, Netanyahu’nun olası bir uzun vadeli çözüm için de hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi. Joe Biden’ın Washington’da kapalı bir ortamda düzenlenen 2024 seçim bağışı etkinliğinde yaptığı açıklamalar, Netanyahu’nun İsrail’in Gazze’deki savaşını ele alışına yönelik bugüne kadarki en eleştirel ifadeleri oldu. “İsrail’in güvenliği, ABD’ye bağlı olabilir. Ancak şu anda ABD’den daha fazlasına sahip.” diyen Biden, konuşmasının devamında, “Avrupa Birliği’ne, Avrupa’ya ve dünyanın büyük bir kısmının desteğine sahip... Ancak ayrım gözetmeksizin yaptıkları bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bini aşarken 50 bin civarında Filistinli de yaralandı. BM, İsrail’in hava ve kara saldırılarının yanı sıra uyguladığı abluka nedeniyle Filistinlilerin açlıktan ölmeye başladığı uyarılarında bulunuyor. Analistler, Biden’ın ifadelerinin ise on yıllardır derin anlaşmazlıklar yaşadığı Netanyahu ile olan açık sözlü özel konuşmalarına dair yeni bir pencere açtığını belirtiyor.

Biden, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’e atıfla, İsrail-Filistin meselesinin çözümü için Netanyahu’nun hükümetini değiştirip güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Netanyahu’nun da “değişmesi” gerektiğini söyleyen Biden, “İsrail’deki bu hükümet bunu çok zorlaştırıyor.” dedi.