Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), iklim değişikliğinin, silahlı çatışmaların, artan borç yükünün ve azalan uluslararası desteğin 2024 yılında dünya çapında insani krizleri hızlandıracağını söyledi.

New York merkezli Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), 2024 Acil Durum İzleme Listesi'nde, gelecek yıl insani durumun kötüleşmesi riskinin en yüksek olduğu, çoğunluğu Afrika'da bulunan 20 ülkeyi işaret etti.

SUDAN İLK SIRADA

Sudan, IRC'nin acil durum izleme listesinin başında yer aldı ve ardından işgal altındaki Filistin toprakları ve Güney Sudan geldi. Asya'da Myanmar ve Afganistan; Ortadoğu'da Suriye, Lübnan ve Yemen; Avrupa'da Ukrayna; Güney Amerika'da Ekvador ve Karayipler'deki Haiti listede yer alan diğer ülkeler oldu.

IRC, bu 20 bölgenin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu, ancak küresel insani ihtiyacın yüzde 86'sını, yerinden edilmiş insanların yüzde 70'ini oluşturduğunu söyledi.

Geçen yıl listeye dahil edilmeyen Sudan, büyük ölçekli şehir savaşlarının "minimum uluslararası ilgi" görmesi nedeniyle listenin başında yer aldı.

IRC, bazı Afrika ülkelerinin yaşam standartlarında hızla iyileşme sağlarken, çatışmaların, darbelerin ve yoksulluğun "endişe verici oranlarda" arttığını, El Nino hava olgusunun ise iklimi tehdit ettiğini söyledi. Bu arada IRC Haiti'de, nüfusun neredeyse yarısının insani yardıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

‘Para Aduma’ Nedir... İsrail Neye Hazırlanıyor... Altından Tapınak Çıktı, Kızıl Düve ve Kızıl İnekler, Kutsal Savaş ‘Para Aduma’ Nedir... İsrail Neye Hazırlanıyor... Altından Tapınak Çıktı, Kızıl Düve ve Kızıl İnekler, Kutsal Savaş

DAHA FAZLA ADIM ATILMALI

Rapor, bu yıl insani yardıma muhtaç insan sayısının 300 milyona, evini terk etmek zorunda kalanların sayısının ise 110 milyona yükselmesinin ardından geldi.

IRC şefi David Miliband yaptığı açıklamada, iklim değişikliğine uyum, kadınların güçlendirilmesi, yerinden edilmiş insanlara destek konusunda daha fazla adım atılması gerektiğine vurgu yaptı. Sözcü