Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı bir konuşmada, 31 Mart seçimleriyle ilgili olarak, "Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim; çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak." dedi.

Erdoğan'ın bu sözleri başta AKP ve MHP olmak üzere geniş yankı uyandırdı. İlk tepki AKP'li Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, TBMM'yi işaret ederek "Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir" derken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Cumhur İttifakı olarak yanındayız, beraberindeyiz, yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz." dedi.

"LİDERLERİN SİYASİ ÖMRÜNE VATANDAŞ KARAR VERİYOR"

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Bununla ilgili bir siyasi gündemimiz yok Meclis'in kendini feshetmesi gibi. Önümüzdeki 5 seneyi iyi değerlendireceğiz. Siyasette bildiğim bir şey var. Liderlerin siyasi ömrüne vatandaş karar verir. Vatandaşımız cumhurbaşkanımız hizmet etsin istiyor. Böyle büyük bir irade var. Cumhurbaşkanımızın liderliği organik. Millet kal derse kalırız, git derse gideriz der cumhurbaşkanımız da. Seçim vesilesi ile dışarıda gördüğüm Cumhurbaşkanımıza teveccüh artarak devam ediyor." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise "Eğer TBMM, cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde seçimleri yenileme kararı alırsa o durumda üçüncü dönem için adaylık yolu açılır. O günlere çok zaman var.” şeklinde konuştu.

YENİDEN REFAH KAPILARI KAPATTI

Eski AKP'li Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Suat Kılıç ise "Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesinin önünü açacak teklife hiçbir muhalefet partisi “evet” demeyecektir." dedi.

"ERDOĞAN'IN 'EMEKLİYE AYRILMASI' KENDİ İRADESİNİ AŞAN BİR DURUM" 

Yeni Şafak'tan Aydın Ünal ise bugünkü köşesinde "Erdoğan emekli olur mu" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

"Türkiye’nin son çeyrek asrına olumlu yönde mühür vurmuş bir liderin, sağlığı da yerindeyken, kendi iradesiyle kenara çekilmesi, “emekliye ayrılması” artık kendi iradesini aşan bir durumdur." diyen Ünal, "Tarihe ve kamuya mal olmuş bir büyük lideri Allah bize bağışladığı müddetçe, görevden alabilecek yegâne dünyevi merci millettir." ifadelerini kullandı.

"MUHALİFLER DE ERDOĞAN'I GÖRMEK İSTER"

Aydın Ünal, koronavirüs pandemisi günlerine atıfta bulunarak muhaliflerin dahi Erdoğan'ı ülkenin başında görmek isteyebileceğini savunarak yazısını şu sözlerle noktaladı:

"Dünyanın epeyce ısındığı, 3’üncü dünya savaşı senaryolarının yazıldığı bir ortamda, sadece sevenlerinin değil, muhaliflerin dahi Erdoğan’ın Türkiye’nin başında olmasını isteyeceği açıktır. Covid salgını günlerinde yapılan kamuoyu araştırmalarında, Erdoğan’a güvenin yüzde 70’lere çıkmış olması gibi, kriz döneminde ülke, işini bilen, güçlü bir lideri iş başında görmek isteyecektir.

Öyleyse mesele millete bırakılmalı, millete sorulmalıdır.

Yerel seçim sonrası, bir Anayasa değişikliği halkoylaması tüm tartışmalara son noktayı koyacaktır.

Kimse Erdoğan bırakacak diye ümitlenmesin, kimse de hüzünlenmesin; söz de, karar da milletindir. 1976’dan beri bu ilkeyle yürüyen Recep Tayyip Erdoğan’ın geleceğini, kuşkusuz, yine milletin iradesi belirleyecektir."

BAHÇELİ'NİN SÖZLERİNİ HANGİ GAZETELER ÖNE ÇIKARDI

Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin MHP 14. Olağan Büyük Kurultayı'nda "Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Cumhur İttifakı olarak yanındayız, beraberindeyiz, yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz." sözlerini ise gazeteler öne çıkardı.

Yeni Şafak gazetesi Bahçeli'nin sözlerini manşetten görürken Türkiye ve Akit gazeteleri sür manşetten gördü. Sabah, Hürriyet, Posta gibi gazeteler ise Bahçeli'nin sözlerini birinci sayfasında yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 28 Mayıs 2023’te gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu yaklaşık yüzde 52 oyla yenerek yeniden cumhurbaşkanı seçilmişti.

ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez 2014 yılında cumhurbaşkanı oldu.

10 Ağustos 2014’te başbakan olduğu sırada ilk kez halk oyuyla yapılan seçimlerde Erdoğan, 12. cumhurbaşkanı olarak belirlendi.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından 24 Haziran 2018’de düzenlenen seçimde ikinci defa cumhurbaşkanı oldu.

Bu yüzden de geçen yıl düzenlenen seçimler öncesi adaylığı tartışma konusu haline geldi.

Bazı siyasiler ve hukukçular, anayasada bir kişinin "iki kezden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği" hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını savundu.

İktidar kanadı ve ittifak ortağı MHP ise başkanlık sistemine veya Türkiye'deki ismiyle "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine" göre 2018'de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için Erdoğan'ın 2023 seçiminde de aday olmasının önünde bir engel olmadığını belirtti.

Bu tartışmaların ardından düzenlenen seçimlerde ilk turda adayın belirlenememesinin ardından ikinci turda Erdoğan tekrar cumhurbaşkanı seçildi.