Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da sular durulmuyor finansman açığı rekor seviye ulaştı. SGK’nın Ocak-Temmuz 2023 dönemindeki toplam açığı 30 milyar TL’ye geldi.  CHP TBMM Grubu Haftalık Ekonomi Raporu’nda, sosyal güvenlik verilerine yer verildi.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, raporda, şu değerlendirmeler yer aldı:

Sosyal güvenlik sisteminde emekli aylığı alan kişi başına aktif çalışan sigortalı sayısını gösteren aktif/pasif oranı, temmuzda 1.7’ye kadar geriledi. Bu oran 2022 yılı sonunda 2’ye kadar yükselmişti.

SGK verilerine göre bu yılın ilk 7 aylık döneminde EYT düzenlemesinin de etkisiyle 1 milyon 141 bin kişi azalarak 24 milyon 903 bin kişiye geriledi. SGK'dan emekli maaşı alan sayısı da bu  1 milyon 538 bin artarak 14 milyon 667 bin kişiye çıktı. Bu dosyalardan aylık ödenen kişi sayısı 15 milyon 468 bin kişiye ulaştı.

SGK da bütçe açığı gün geçtikçe büyümeye devam ederken geçen sene bu oran 25 milyar lira iken bu sene 29 milyar liraya yükseldi. Bu sene geçen seneyi baz alınarak bütçesinde yüzde 100 lük yükseliş yaşanmıştı ancak SGK da bütçe açığı yükselmeye devam etti.