5 ay süren görüşmeler seçime 5 gün kala sonuçlanırken, kararı, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imza töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Buna göre kamu işçisine refah payı dahil yüzde 45 zam yapılırken, en düşük kamu işçisi maaşı ise 15 bin TL olarak belirlendi. Yapılan son zam ile kamu işçisinin maaşı memurların da üzerine çıktı.

Kamu işçilerinin maaşlarına ilişkin 20 Ocak’ta başlayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri dün sonuçlandı. 5 aydır süren görüşmeler, seçime 5 gün kala açıklanırken zam kararını Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı  Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Kamu işçisi için zam miktarı refah payı dahil yüzde 45, en düşük kamu işçisi maaşı ise 15 bin TL olarak belirlenirken, rakamın seçim öncesi açıklanması bir seçim yatırımı olduğu yorumlarına neden oldu.

Kamu işçilerine yönelik zam kararı uzun süren görüşmelerin ardından seçim arifesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre, kamu işçisi maaşlarına refah payı dahil edilerek yüzde 45 zam, taban aylıkları ise 15 bin TL olarak belirlendi. Bunlara ek olarak, başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulaması bu sözleşme ile getirilirken, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıldığı ve gece çalışanların ücretlerinin yüzde 8 zam yapılacağı belirtildi. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artış yapılacağı ifade edildi.

KAMU İŞÇİSİ TABAN MAAŞI MEMUR MAAŞININ ÜZERİNE ÇIKTI

Yapılan düzenlemenin ardından en düşük maaşı alan kamu işçisi 15 bin TL maaş alacakken, memur maaşlarının üzerine geçmiş oldu. En düşük memur maaşı 10 bin 500 TL civarında iken, ortalama memur maaşı ise 12 bin 200 TL olduğu biliniyor. Memurlar ise Ağustos ayında başlayacak olan 7’nci Dönem Toplu Sözleşme ile maaşlarına gelecek zam düzenlemesini beklemeye devam ediyor.

SEÇİM ARİFESİNDE İKTİDAR ‘SEÇİM YATIRIMLARI’NA DEVAM EDİYOR

Mevcut Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı aynı zamanda cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan rakamların özellikle seçime 5 gün kala belirlenmesi ise seçime yönelik bir düzenleme olduğu yorumlarına neden oldu. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerden önce iktidar kanadı yeni düzenlemeler ile oyunu artırmak için çalışmalarına devam ediyor.

İŞÇİ TARAFI YÜZDE 45 ZAM, 15 BİN TABAN ÜCRET İSTEMİŞTİ

Kamu işçilerine yönelik 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri 5 aydır sürüyordu. 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren görüşmelerde işçi tarafı, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ardından tüm ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve daha sonra birinci altı ay için yüzde 45 zam yapılması yönünde teklifini iletmişti, işveren tarafı ise son olarak taban ücreti 12 bin TL olarak iletmişti.

Kaynak:Milli Gazete