Saadet Partili Bülent Kaya, MHP’nin artık yüzde 10’luk oy seviyesine ulaşamayacağını belirterek, iktidara yeni bir formül teklif ettiğini belirtti.

TELE1’de Hakan Aygün ve Gizem Fidan’ın sunduğu Fikir Kulübü’nün konuğu olan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, MHP’nin iktidara seçimlerle ilgili götürdüğü teklif götürdüğü yönünde aldığı kulis bilgisiyle ilgili MHP’nin artık yüzde 10’ları göremeyeceğini söyledi ve genel seçimler için iktidara yeni bir formül önerdiğini aktardı.

Kaya şunları söyledi:

“2018’de AK Parti  ve MHP iki düzenleme getirdi. Biri yüzde 10 seçim barajına, ittifaka dahil olan partilerin toplam oyları yüzde 10’u aşarsa, ittifakta bütün partiler aşmış sayılır. Bunu muhalefet için getirmediler. MHP için getirdiler. Çünkü İYİ Parti  diye bir parti doğmuştu MHP’den. MHP’nin artık baraj sorunu vardı. Barajı aşağı çekip HDP’yi, Saadet Partisi’ni ve diğer partileri rahatlatmak istemedikleri için, yüzde 10 barajını muhafaza ederek MHP’yi kurtaracak bir formül arandı. Bu formülün adı da ittifaka dahil olan partilerin toplam oyu yüzde 10’u aşarsa herkes barajı geçmiş sayılsın, bu MHP için getirilmiş bir formüldü.
Bir diğer önemli husus da  Cumhur İttifakı  2018’de ‘Bizim az oyla çok fazla milletvekili çıkarmamız gerekiyor’ dedi. O zaman, ‘Nasıl olsa ittifak yapacağız, oylarımız birlikte sayılsın, bizim karşımızdakiler ise bir araya gelmeyi başarabilecek siyasi zekaya sahip değil. Biz az oyla daha fazla milletvekili çıkarırız’ dediler.
Ama  Millet İttifakı 2018’de bu oyunu bozdu. Dolayısıyla o ittifak sayesinde İYİ Parti 39 milletvekili çıkardı, ittifak sayesinde. Bu sistemin artık kendi aleyhinde işlediklerini görünce, Saadet Partisi’ni ittifaktan koparmaya çalıştılar. Başaramayınca İYİ Parti’ye ‘Siz iyi çocuksunuz, ne işiniz var gayri millilerle’ dediler, onu da başaramadılar. Bu yetmezmiş gibi bir de DEVA ve Gelecek Partisi katıldı. 6 siyasi partinin toplam oyu, bütün illerde, seçim çevrelerinde neredeyse Cumhur İttifakı’nı geçecek duruma geldi.”

“MHP İKTİDARA BİR TEKLİF GÖTÜRDÜ”

“Bir yeni hamle artık oyların sayılmaması. Buna MHP itiraz etti. Kulis bilgisi olarak söylüyorum. Kesine yakın bilgilerle söylüyorum. Çünkü bir önceki seçimde, herhangi bir seçim çevresinde milletvekili çıkarmak için 70 bin oy gerekirken MHP 80 bin almış. Ama bugün aynı seçim çevresinde MHP 50-60 binde. MHP’nin asıl bu seçimde artık oylara ihtiyacı var. Ama iktidar bu seçim yasasını Millet İttifakı’nın her yerde kendi önünde olmasından dolayı zorunlu gördüğü için, MHP şöyle bir teklifle gitti: ‘Ortalama 40 milletvekilinizi garanti ediyorum. Kendi başınıza milletvekili çıkarabileceğiniz yerlerde milletvekili çıkarın, eksiğini, ya ben o ilde seçime girmem size destek veririm ya da benim listemden siz olursunuz, sizin 40 milletvekiliniz garanti.’ Peki yüzde 7 niye getirildi. Muhalefet partileri barajı daha rahat aşsın diye değil.”

“MHP ARTIK YÜZDE 10’LARI BULABİLECEK BİR PARTİ DEĞİL”

“MHP’nin yüzde 7 ısrarın sebebi ise şuydu: Cumhur İttifakı niçin kuruldu? Seçimi kazanmak için. Seçimi kazanma ihtimali olmayan bir yerde Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli ile yol yürümez. Yol yürümemeye karar verdiği zaman MHP artık yüzde 10’ları bulabilecek bir parti değil. Yarın bir gün iktidar sırtından atarsa bir kaçış rampasına ihtiyacı var. Onun için yüzde 7 seçim barajını yine MHP için getirdiler.”