İstanbul Fatih Camii’nde slogan atan bir şüphelinin cami imamıyla bir vatandaşı bıçaklaması sonrası ortaya atılan karşılıklı suçlamalar ve kullanılan dil tedirginlik yarattı. Sosyal medyada farklı görüşteki gruplar arasında oluşan tehlikeli gerilim, özellikle seçim öncesinde toplumdaki kutuplaşmayı ‘çatışmaya’ çevirmek için bir kıvılcım arayan çevrelerin varlığını ortaya koydu.

Türkiye seçim atmosferine girerken siyasetin dili sertleşti. Karşılıklı sert suçlamalarla tansiyonun yükseldiği süreçte İstanbul’da yaşanan olay endişe yarattı. Fatih Camii’nde Ömer Salgın isimli şüpheli, imam Galip Usta ile cemaatten Bilal Erdem’e bıçakla saldırarak yaraladı. Saldırgan gözaltına alınırken İstanbul Valiliği’nin açıklamasında ‘Ömer Salgın isimli şahıs camide slogan atmış, kendisini uyaran imam ile cemaatten bir kişiyi yaralamıştır’ denildi.

‘MİLLİ VE DİNİ HASSASİYETLER SİYASETE ALET EDİLMEMELİ’

Olay sonrası provokatif paylaşımlar yapıldı. Farklı kesimlerin birbirlerine karşı ‘öfkeyle’ suçlamalar yöneltmesinde siyasetin dilinin etkisine vurgu yapıldı. Liderler de ‘sorumluluk’ mesajı verdi. Davutoğlu “Toplumu geren, dini hassasiyetlerini siyasi ihtiraslarına kurban edenler bu olaylardan ders almalı. Türkiye’yi karanlık yıllarına yeniden döndürmemelidir” dedi. Akşener “Provokasyon olaylarının yaşanmamasını temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

BİR GÜN ÖNCE YARALAMADAN İŞLEM

Ömer Salgın’ın (40) camide “Müslümanlar uyanın, putları hayatınızdan çıkartın” sloganı attığı belirtildi. Mahkemeye sevk edilen saldırgan, adam öldürmeye teşebbüsten tutuklandı. Salgın’ın bir gün önce de Bursa’da bir arkadaşını darp ettiği ve hakkında kasten yaralamadan işlem yapıldığı belirlendi.

1001krt01a-tum.jpg

Menzil'de Yolsuzluk Kavgası:“Yolsuzluk” ve “Devleti Dolandırma” Üç kardeş Birbirine Girdi, İddialar Ortalığa Saçıldı Menzil'de Yolsuzluk Kavgası:“Yolsuzluk” ve “Devleti Dolandırma” Üç kardeş Birbirine Girdi, İddialar Ortalığa Saçıldı

Karar'ın haberine göre,  Fatih Camisi’nde namaz sırasında sorun çıkaran şüpheli Ömer S., özel güvenlik görevlileri tarafından camiden çıkarıldı. Namazın ardından imam odasına giren ve İmam Kurra Hafız Galip Usta ile konuşmak istediğini belirten zanlı, imam ve cami cemaatinden Bilal Erdem’i bıçakla yaraladı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar sağlık görevlilerince hastaneye kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi.

SALDIRGAN YAKALANDI

İstanbul Valiliği’nden olayla ilgili yapılan açıklamada, “8 Ocak günü saat 19.15 sıralarında Ö.S. isimli şahıs, Fatih Camii içerisinde slogan atarak, cami içerisinde huzursuzluk çıkarmıştır. Fatih Camii imamı Galip Usta da şahsı uyararak dışarı çıkmasını istemiş, Ö.S. isimli şahıs bu sırada Galip Usta ve Bilal Erdem’i bıçakla yaralamıştır. Şahıs, olayın ardından güvenlik görevlilerince yakalanarak gözaltına alınırken, Galip Usta ve Bilal Erdem kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alınmıştır. İki yaralının hayati tehlikesi bulunmaktadır” denildi.

HAYATİ TEHLİKEYİ ATLATTILAR

İmam Galip Usta ve Bilal Erdem’i İstanbul Valisi Davut Gül, hastanede ziyaret etti. Vali “Tedavileri devam ediyor. Fail yakalandı ve emniyetimiz olayı çok yönlü inceliyor. Geçmiş olsun.” İstanbul Üniversitesi (İÜ) de Fatih Camisi’ndeki saldırıda yaralananlardan Bilal Erdem’in, İlahiyat Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, sağlık durumunun iyiye gittiğini bildirdi.

FATİH CAMİİ İLK VUKUATI DEĞİL

Öte yandan saldırıya ilişkin detaylar da ortaya çıktı.

Fatih Camisi’nde dün namaz sırasında “Allahuekber putları camiden çıkartın” diye bağıran Ömer S.’yi özel güvenlik görevlileri uzaklaştırdı. Namazın ardından imam odasına girerek konuşmak istediğini söyleyen Ömer S., imam Galip Usta ile araya girmeye çalışan hafızlık talebesi Bilal Erdem’i bıçakladı. Şüpheli Ömer S.’nin daha önceden kasten yaralama suçundan polise geliş kaydı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca şüphelinin üzerine 2028 yılına kadar ruhsatlı av tüfeği bulunuyor. Ömer S.’nin Cinayet Büro Amirliğinde sorgusu da devam ediyor.

TOPLUMU GEREN DERS ALMALI

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıya uğrayan cami imamını arayıp geçmiş olsun dileklerini iletti. AK Parti ve CHP’nin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı da yaptıkları açıklamalarla saldırıyı lanetledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AK Parti İBB adayı Murat Kurum da Galip Usta ve Bilal Erdem’i ziyaret etti. Muhalefet liderleri ayrıca mesajlar yayınlayarak saldırıyı lanetledi.

ÖZGÜR ÖZEL: “Fatih Camii İmamı Galip Usta ve Bilal Erdem’e camide yapılan saldırıyı kınıyor, Usta ve Erdem’e acil şifalar diliyorum. Saldırının tüm detaylarıyla açığa çıkarılmasını ve benzer olayların bir daha ibadethanelerimizde yaşanmamasını diliyorum.”

AHMET DAVUTOĞLU: “Bir Müslüman, Allah’a yönelen kimselerin ibadethanelerinde şiddete başvurmaz. Hele ki bunu Allah’ın büyüklüğünü zikreden tekbire sığınarak asla yapamaz. Saldırının gerekçesinin derhal açıklığa kavuşmasını temenni ediyorum. Toplumu geren, dini ve milli hassasiyetlerini siyasi ihtiraslarına kurban edenler, bu gibi olaylardan ders almalı, Türkiye’yi karanlık yıllarına yeniden döndürmemelidir.”

NUMAN KURTULMUŞ: “Son dönemdeki bu gelişmeler bize çok daha birlik ve beraberlik içerisinde olmamızı, çok daha fazla şuurlu ve geleceği planlayarak hareket etmemizi göstermekte ve öğretmektedir. Bu organize bir saldırıysa, Türkiye buna geçit vermez. Türkiye karıştırılmak isteniyorsa müsaade etmeyiz.”