İktidarın memur ve emekliye yaptığı zamlara ilişkin 'yetersiz' tartışması sürerken eskş Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, refah payına dikkat çekti. İTO enflasyonuna göre yüzde 30'luk refah payının bile yetersiz olduğunu belirten Kara “2023 ilk yarıda ek refah kaybı yaşanmaması için ücret artışının yüzde 45 civarında olması gerekiyor. 2022 için geriye dönük kaybın telafisi ise ancak yüzde 70’lik bir artışla mümkün” dedi.

İktidarın memur ve emekliye yaptığı zamlara ilişkin 'yetersiz' tartışması sürerken eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, refah payına dikkat çekti. İTO enflasyonuna göre yüzde 30'luk refah payının bile yetersiz olduğunu belirten Kara 2023'ün ilk yarısı için de olması gereken rakamı açıkladı.

Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı grafikli paylaşımda “Refah kaybı grafiğini yüzde 30 maaş artışına göre güncelledim (İTO enflasyonuna göre). Hala yeterli görünmüyor. 2023 ilk yarıda ek refah kaybı yaşanmaması için ücret artışının yüzde 45 civarında olması gerekiyor. 2022 için geriye dönük kaybın telafisi ise ancak yüzde 70’lik bir artışla mümkün” dedi.

'ALIM GÜCÜNÜ HIZLA ERİTİR'

Kara ikinci paylaşımında ise yaşanan ücret atışlarına rağmen fiyatlardaki yükselişe dikkat çekerek ekledi:

“Bu hesabı yaparken ilk yarı için aylık yüzde 3 enflasyon aldım. Yüzde 3'ün özellikle Ocak-Şubat için iyimser kaldığını belirtmeliyim. Ücret artışları sonrası bütün fiyatların ışık hızıyla artırılmaya başlaması alım gücündeki erimenin daha hızlı olacağını gösteriyor.”