ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri yetkilileri, yavaşlayan enflasyon işaretleri arasında önümüzdeki hafta faiz artırımlarının hızını yeniden düşürmeye hazırlanırken, cuma günü açıklanan istihdam raporu, dünyanın en büyük ekonomisi için yumuşak geçiş ihtimalini artırdı.

PİYASALARDA TÜM GÖZLER FED’DE

Fed’in politika faizini çarşamba günü 25 baz puan artırarak yüzde 4,5 – 4,75 aralığına yükseltmesi bekleniyor. Eğer faizler 25 baz puan artırılırsa Fed faiz artışlarında üst üste iki toplantıda frene basmış olacak.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker 20 Ocak’ta yaptığı konuşmada, “Faizleri bu yıl birkaç kez daha artıracağımızı düşünüyorum. Ancak bana göre faizleri her seferinde 75 baz puan artırdığımız günler kesinlikle geçti” dedi. Herker 25 baz puanlık artışların ileriki dönemde daha uygun olacağını belirtti.

POWELL’IN TOPLANTISI İZLENECEK

Ayrıca çarşamba günlü toplantı sonrası gerçekleşecek basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell’ın vereceği ipuçları da yakından takip edilecek. Powell’ın konuşmasında Fed’in faiz oranlarını ne kadar yükseltmeyi planladığı ve yetkililerin ara vermeden önce hangi verileri takip edeceği sorularına yanıt aranacak.

Fed yetkilileri daha önce işgücü piyasasındaki arz ve talep dengesizliklerinin iyileşmeye başladığına dair kanıt görmek istediklerini açıkça belirtmişti. ABD’de işe alımların ocak ayında yavaşladığı öngörülüyor. Tahminlere göre, işsizlik oranının yüzde 3,6’ya yükseldiği, ortalama kazançların bir önceki aya göre yüzde 4,3 artarak yavaşladığı düşünülüyor.

Kaynak:Milli Gazete