Türkiye’de 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023’de 1,51’e kadar düştü. Neslin geleceği açısından ciddi bir tehlike olan doğurganlık hızının düşüşünün en temel sebeplerinden birisi de kısırlık. Yapılan araştırmalarla ülkemizdeki kısırlık oranının 30 yıl önce yüzde 25 seviyelerindeyken günümüzde 45’e kadar yükseldiği ortaya konuldu.

100 İlaçtan 38'nin Fiyat Farkını Vatandaş Ödüyor, Halkın Cebinde 18 Milyar TL Çıkacak 100 İlaçtan 38'nin Fiyat Farkını Vatandaş Ödüyor, Halkın Cebinde 18 Milyar TL Çıkacak

Ülkemizde doğum oranı hızla düşüyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023’de 1,51’e kadar düştü. Türkiye’de neslin geleceği açısından ciddi bir tehlike olan doğurganlık hızının düşüşü ciddi endişelere sebep oluyor. Doğurganlık hızındaki bu düşüşün altında yatan en büyük sebep ise kısırlık olarak gösteriliyor. Öyle ki Türkiye’de 30 yıl önce erkeklerde kısırlık oranı yüzde 25’ken günümüzde yapılan araştırmalara göre 45’e kadar dayandı. Aynı şekilde kadınlarda sıkça rastlanan kısırlık nedeniyle ülkemizde her 6 çiftten birinin çocuğu olmuyor. Bu bağlamda Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin çift tüp bebek tedavisi olmak için sağlık kuruluşlarına başvuru yapıyor. Peki kısırlığın önlenemeyen artışının sebepleri nelerdir? Millî Gazete olarak erkeklerde ve kadınlarda artan kısırlık oranlarının nedenlerini haberimizde derledik…

GENETİĞİ İLE OYNANMIŞ GIDALAR KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

Türkiye’de 30 yıl önce erkeklerde kısırlık oranı yüzde 25 seviyelerindeyken 2023 yılında yapılan araştırmalara göre bu oranın yüzde 45’e kadar yükseldiği ortaya kondu. Artan kısırlık oranlarında en önemli sebep yediğimiz-içtiğimiz şeyler göze çarpıyor. Genetiği ile oynanmış gıdalar birçok sağlık sorununa sebep olurken aynı zamanda insan vücudunda da ciddi hormonal bozukluklara sebep oluyor. Özellikle de dünya çapında en çok tüketilen gıda olan tavuk ve yumurtanın başta kısırlık olmak üzere ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceği ortaya kondu. Yapılan araştırmalara göre tavuk ve yumurta üretiminde verimi artırmak için kullanılan östrojen hormonu erkeklerde kısırlığa neden oluyor. Tavuk ve yumurta gibi genetiği ile oynanmış birçok hileli gıda hem erkekte hem de kadında ciddi hormonel bozukluklara sebep olabiliyor.

ELEKTROMANYETİK ALAN, ÜREME SİSTEMİ ÜZERİNDE ETKİLİ

Teknolojinin giderek gelişmesiyle gün içinde daha fazla elektromanyetik radyasyona maruz kalıyoruz. Öyle ki yapılan araştırmalara göre başta telefon kullanımı olmak üzere elektromanyetik alan yayan birçok teknolojik ürünün vücudun üreme sistemi üzerinde ciddi etkilere sebep olduğu birçok araştırmayla ortaya konulmuş durumda. Değişen hayat şartları ve toplumumuzda artan stresin de psikolojik nedenlere bağlı olarak kısırlığı tetiklediği yapılan araştırmalarla ortaya konulmuş durumda. Öte yandan artan sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının da ciddi sağlık sorunlarına neden olmasıyla birlikte kısırlığa yol açtığı biliniyor.

Kaynak: Milli Gazete / Onur Şehmus Şahin

Editör: Ahmet Kacır