Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili Mahallesi’nde yapılmak istenen Biyokütle Elektrik Santrali’ne vatandaşın tepkisi devam ediyor. Eğercili Mahallesi halkından Hamiye Kaşıkçı, “Bu santralin bu köyün içeresinde olmasına karşıydım, yine karşıyım. Burada akrabalarım var. İnek yapıyorlar, sebze yapıyorlar, ama hiçbir verim alamıyorlar. Santrale karşı çıkmadık, yerine karşı çıktık. Bizi hiçbir zaman dinlemediler” tepkisini gösterdi.

Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili Mahallesi’nde konuşlandırılan Biyokütle Elektrik Santrali'nde (BES) dava süreci devam ediyor. Önceki gün 4. bilirkişi heyetinin inceleme yapmak için gelmesine vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, Eğercili BES önünde bir araya gelerek tepki gösterdi.

"BURANIN YETİŞTİRDİĞİ TARIMLA SAMSUN DOYAR"

Eğercili Mahallesi yöre halkından Hamiye Kaşıkçı, "Bu santralin bu köyün içeresinde olmasına karşıydım, yine karşıyım. Neden derseniz buradaki insanlar, akrabalarım var. İnek yapıyorlar, sebze yapıyorlar, ama hiçbir verim alamıyorlar. Santrale karşı çıkmadık, yerine karşı çıktık. Bizi hiçbir zamana dinlemediler. Koskoca Çarşamba ovamız, buranın yetiştirdiği tarımla inanın Samsun doyar" diye konuştu.

“3 TANE BİLİRKİŞİ HEYETİ BEĞENİLMEDİ Kİ, 4. HEYETİ GETİRİYORLAR?”

Eski Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun şunları söyledi:

AK Parti Milletvekili Gider'den  Boğaza Nazır Kaçak Lüks Villa AK Parti Milletvekili Gider'den Boğaza Nazır Kaçak Lüks Villa

"Özellikle büyük ovaların korunma projesini bu konuda kanun çıkartan iktidar bugün kendi ovalarının korunmamasıyla ilgili her projeye destek veriyor. Bugün tarımda önemli bir ovamız Çarşamba, delta ovası her şeyiyle, bir taraftan yeşil ırmağıyla, insanların bir taraftan hayat pahalılığından, bir taraftan üretimden enflasyondan şikâyet ettiği ortamda tarım topraklarının, toprakların, havanın, insan yaşamının görmezden gelinmesi çok büyük bir suç. Bu suça seyirci kalmak ayrıyeten bir suç. Hele ki bugün içeride 4. bilirkişi heyeti giriyor. 3 tane bilirkişi heyeti beğenilmedi ki, 4. heyeti getiriyorlar? Kararın bir an önce vatandaşın lehine, Samsun lehine, tarımın lehine, insan sağlığı, geleceğimizin lehine olmasını bekliyoruz."

"RANT SAĞLIYOR VE BULUNDUĞU BÖLGEYİ KİRLETİYOR"

Samsun demokratik kitle örgütleri adına konuşan Metin Teletar şunları söyledi:

"Eğercili Biokütle Santrali önündeyiz, bilirkişiler şu anda içeride incelemelerini sürdürüyorlar. Takdir edersiniz ki, bu tür santraller Çarşamba Ovası gibi değerli bir ovanın içerisinde olmaması gerektiğinden buraya davalar açılıyor. Bizler de tüm demokratik kitle örgütleri olarak santrallerin ovamıza kurulmaması için gereken mücadeleyi veriyoruz. Bundan önce de Samsun halkı, Tekkeköy’de kurulan Mobil Santral'e de duyarlıydı, yürüttüğü mücadelesi başarıyla sonuçlanarak yapılmaması sağlandı. Bugün de aynı yolda ilerlemeyi hedefliyoruz. Ülkenin kurulu gücüne baktığımız zamanda öyle ufak tefek santrallerle herhangi bir katkı verildiği düşünülemez. Türkiye’nin kurulu gücü çok yüksek artık, ana santraller bu işi rahatlıkla görebiliyor. Sadece bunlar rant sağlayan ama bulunduğu bölgeyi kirleten santraller olarak tanıyoruz." (ANKA)