Kılıçdaroğlu ‘soğan kuru’nun 30 TL’yi bulduğu süreçte mutfaktaki yangını söndürecek projesinin detaylarını açıkladı: Tarım ve hayvancılıkta 9 özel ekonomi bölgesi ile 50 üretim üssü kurulacak. 5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş ve 7.5 milyon küçükbaş üretilerek çiftçiye ücretsiz dağıtılacak.

Millet İttifakı'nın ortak adayı; 300 milyar dolarlık yatırım, 418 milyar doları geri getirme, 8 bin 500 lira bayram ikramiyesi, ev hanımlarına altın hesabı gibi vaatlerin ardından atılacak somut adımları 'Bay Kemal'in Tahtası'nda anlatıyor. Kılıçdaroğlu ilk olarak 9 özel ekonomi bölgesi ile 50 üretim üssü kurulacağını belirtti. İşsizliğin beş yılda yüzde 5'in altına düşeceğini, tersine göçün başlayacağını kaydetti. Çip teknolojisi, savunma sanayii gibi 12 alanda sanayi üsleri oluşturacaklarını açıkladı. Son olarak "Üretici devleti yanında görecek, bu da vatandaşın mutfağına yansıyacak. Etimiz, sütümüz ucuz ve bol olacak" diyerek tarım ve hayvancılık planlarını anlattı.

TÜM TARIM ARAZİLERİ İŞLENECEK İHTİSAS LİMANLARI KURULACAK

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Tarım arazilerinin tamamı ekilecek. Tohum ve damızlık hayvanlar ücretsiz verilecek.
Her köyde veteriner, ziraat mühendisi ve ziraat teknisyeninden oluşan ekip kurulacak.
5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş, 7.5 milyon küçükbaş üreterek çiftçiye dağıtılacak.
Afyon, Konya, Erzurum’da tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgeleri oluşturulacak.
Ordu ve Hatay’da hayvancılık ve tarım ürünleri ihtisas limanı kurulacak.

2404krt01a-tum.png

Ekonomi yönetiminin son yıllarda aldığı kararlar TL’yi en değersiz seviyelere taşırken,enflasyonun rekor seviyede artmasına neden oldu. Ekonomik kriz derinleşirken mutfaktaki yangın büyüdü. Kıymanın kilosu 300 lira soğanın kilosu ise 30 liraya ulaşırken, Türkiye dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler arasında ilk beşte yer alıyor. Seçime sayılı günler kala Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mutfaktaki yangına dikkat çekerek somut vaatlerde bulundu.

Daha önce ‘Bay Kemal’in Tahtası’ diye yeni bir konseptle Türkiye’de başlatmayı vadettiği ekonomi hareketine ilişkin iki video yayınlayan Kılıçdaroğlu, aynı kampanyanın üçüncü videosunu da Twitter’dan yayınladı. ‘’Gıdada çok çok büyük devrim geliyor” açıklamasıyla videoyu paylaşan Kılıçdaroğlu, gıda mailyetlerine dikkat çekerek üreticiye destek sözü verdi.

Çiftçiyle beraber çalışacaklarını ve gerektiğinde maliyetleri sübvanse edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Yemi, gübreyi, enerjiyi yerinde üretecek ekosistemler kurulacak. Gıdanın ucuzlamasını sağlayacağız ve gerektiğinde tarımsal maliyetleri sübvanse edeceğiz. Süt üreticisi de et üreticisi de zarar etmeyecek. Çiftçilerimizi zarar ettirmeden hem gıda fiyatlarını düşüreceğiz hem de gıda güvenliğimizi hızla sağlayacağız. Göreceksiniz. Gübre ve yem konusunda hızla ithalat bağımlılığının önüne geçip üretici girdilerini azaltacağız. Bizim sistemimizde çiftçi malını, mahsulünü verdiği an parasını alacak. Üretirken devleti yanında görecek. Bu da hemen vatandaşın mutfağına yansıyacak’’ ifadelerini kullandı.

Gıda konusunun öneminin altını özellikle çizen Kılıçdaroğlu, çocukların beslenbeslenme hakkını savunmak için Hacer Foggo ile Et ve Süt Kurumu’na gittiklerini anımsatarak, ‘’Çünkü aç çocuklarla endüstriyel devrimi gerçekleştiremezsiniz. Çocuklarımız et yiyecek, sağlıkla büyüyecek. Etimiz, sütümüz ucuz ve bol olacak’’ dedi.

12 ALANDA SANAYİ ÜSLERİ KURULACAK

İkinci videosunda ise dokuz özel ekonomi bölgesinde kurulacağını ve 50 üretim üssünü anlatan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Dokuz özel ekonomi bölgesinde, 50 üretim üssü kuracağız. Bu 50 üretim üssü hem ekonomi bölgelerindeki fabrikalarımıza, makine, ekipman, ara malı, yedek parça üretecekler hem de ihracat yapacaklar.

Bu özel ekonomi bölgelerinde ne mi yapılacak. 12 ana alan. Tam 12 ana alanda yerli, inovatif yani yenilikçi ve katma değer yaratan üretim gerçekleştirilecek. İşsizliğe son verecek, yüksek istihdam fırsatı oluşacak. Sayıyorum. Çip teknolojisi, biyoteknoloji, savunma sanayi ve AR-GE, gemi sanayii, sağlık ve medikal araştırmalar, nanoteknoloji, lojistik, bilişim, otomotiv yedek parça, petrokimya, hazır giyim, gıda, tarım ve hayvancılık sanayi üsleri kurulacak.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Gaziantep’te üretim tesislerinde üretilecek inşaat malzemeleri tesislerine normal avantajların yanı sıra ek özel teşvikler vereceğiz. Yeni nesil inşaat malzemelerini yerinde, kaliteli ve ucuza üretecek, deprem konutlarını ve iş yerlerini daha hızlı ve uygun maliyetle inşa edeceğiz.

Türkiye’nin batısında belli kentlere yoğunlaşan, ülkenin geri kalanının görmediği yatırım ve üretim iklimini biz Türkiye’nin tamamında sağlayacağız, yaygınlaştıracağız. Anadolu’nun gençleri göç etmek zorunda kalmayacak. Artık o günler bitecek. Anadolu’dan değil metropollerden Anadolu’ya göç başlayacak.

ANADOLU’YA TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAK

Bay Kemal’in Tahtası’nda ekonomiye dair vaatlerini sıralayan Kemal Kılıçdaoğlu, hem yerli üreticilerle hem de Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı finansmanla beraber , özel ekonomi bölgelerinde birlikte çalışacaklarını birinci videosunda da belirtmişti. Büyük şehirlerden Anadolu’ya tersine göç başlayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

‘’Anadolu tekrar canlanacak. Gençlerimiz geleceğini yurt dışında aramayacak.Bu kalkınma hareketiyle 2,5 milyon yeni istihdam yaratacağız. İşsizlik oranı ilk beş yılda yüzde 5’in altına düşecek. Genç işsizlik sorunu çözülecek. Türkiye’yi kalıcı refaha ulaştıracak projelerimizi detaylarıyla anlatmaya devam edeceğim çünkü Türkiye bunu hak ediyor. Halkımız refahı hak ediyor. Gençlerimiz zenginliği hak ediyor.’’

TÜM ÜLKE İÇİN KALKINMA PLANI HAZIR

Bir üretim seferberliği başlattıklarını belirten Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘’Artık tüm Türkiye üretecek. Planlamayla Türkiye’yi büyüten akılla, el birliğiyle bu büyük üretim dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Ve sonunda zenginleşen halkımız olacak. Kişi başına düşen milli gelirimiz, kademeli bir biçimde 20 bin doların üzerine çıkacak. İşte bu hacim, Türkiye’yi iki kat büyütecek.Tüm ülke için kalkınma planlarımız hazır. Bu projelerin de katkısıyla Türkiye ilk dört yıl en az yüzde 5,5 sonraki altı yıldaysa en az yüzde 6,2 istikrarlı, gerçek büyümeyi sağlayacak’’ dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ KURULACAK

Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, artan provokasyonlar karşısında sükunet çağrısı yaparak somut vaatlere odaklandı. Afyon, Konya, Erzurum’da tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgeleri kurulacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, ayrıca Ordu ve Hatay’da hayvancılık ve tarım ürünleri ihtisas limanı kurulacağını vurguladı. Türkiye’nin, bölgesinin gıda ve hayvancılıkta en büyük ihracatçısı olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, çiftçiyle beraber çalışacaklarını ve gerektiğinde maliyetleri sübvanse edeceklerini söyledi.

Ne süt üreticisinin ne de et üreticisinin zarar etmeyeceği bir sistem inşa edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu. ‘’Çiftçilerimizi zarar ettirmeden hem gıda fiyatlarını düşüreceğiz hem de gıda güvenliğimizi hızla sağlayacağız. Göreceksiniz. Gübre ve yem konusunda hızla ithalat bağımlılığının önüne geçip üretici girdilerini azaltacağız. Bizim sistemimizde çiftçi malını, mahsulünü verdiği an parasını alacak. Üretirken devleti yanında görecek. Bu da hemen vatandaşın mutfağına yansıyacak’’ dedi.

ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ KÜÇÜKBAŞ VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN DESTEĞİ

Her bir köyde bir veteriner, bir ziraat mühendisi ve bir ziraat teknisyeninden oluşan ekipler kurulacağını söyleyen Kılıçdaroğlu ‘’Çiftçilere hastalık tedavisi, aşı ve toprak analizi, bitki sağlığı gibi her konuda ücretsiz destek sağlanacak. Sisteme katılmak isteyen ailelere, 10 büyükbaş, 10 küçükbaş gebe hayvan hibe edilecek. 5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş, 7,5 milyon da küçükbaş üreterek çiftçiye ücretsiz dağıtacağız. Hayvan varlığımızı her yıl yüzde 20 arttırarak hayvancılıkta büyük bir atılım gerçekleştireceğiz’’ dedi.

TÜM TARIM ARAZİLERİ İŞLENECEK

Milletin en büyük zenginliklerinden birinin bereketli topraklar olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın Türkiye’yi buğday ve nohutta bile dışa bağımlı hale getirdiğini söyleyerek ‘’Türkiye, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetecek. Çok kısa bir süre içinde ihracat devi olacak. Gıda bağımsızlığını sağlamadan büyümek ve gelişmek mümkün değil. Bakın, burada açıkça söylüyorum. Türkiye, tarım ve hayvancılıkta dünyanın en hızlı yükselen ülkesi olacak. Tarımda planlı üretime geçeceğiz. Tarım arazilerimizi koruyarak tümünün ekilmesini sağlayacağız. Kamuya ait tarım işletmelerine yani Atatürk’ün mirası olan TİGEM varlıklarına sahip çıkacağız. Bu alanları tohum ve hayvancılık üretiminde ve ıslahında kullanıp üretilen tohumları ve damızlık hayvanları çiftçilere ücretsiz vereceğiz’’ diye konuştu.

ALTI MADDEDE ÜRETİM HAREKETİ

Millet İttifakı’nın ortak adayı; 300 milyar dolarlık yatırım, 418 milyar doları geri getirme, 8 bin 500 lira bayram ikramiyesi, ev hanımlarına altın hesabı gibi vaatlerin ardından atılacak somut adımları ‘Bay Kemal’in Tahtası’nda anlatıyor. Kılıçdaroğlu ilk ‘tahta’sında yayınladığı ilk videoda üretim hareketi için altı maddeye dikkat çekmişti:

Maliyet: Toplam maliyet liderliği. Rekabet gücümüz kur farkı ve ucuz iş gücünden kaynaklanmayacak. Yani Türkiye bir ucuz iş gücü pazarı asla olmayacak. Stratejik üretimden, katma değerli ürünlerden, uygun lojistikten kaynaklanacak.

Odaklanma: Belirli alanlara odaklanarak uzmanlaşacağız. Bütün gelişmiş ülkeler böyle yapıyor. Biz de aynısını yapacağız.

Farklılaşma: Pazarda ayrışan ürünler üreterek farklılaşacağız.

İnovasyon: Yani yenilikçilik. Anlattığım bu bölgeler ÜR-GE, yani üretim geliştirme, AR-GE, yani araştırma geliştirme ve inovasyon odaklı olacak.

Sermaye güvenliği: Bölgelerde güçlü, güvenli ve ulaşılabilir sermaye alt yapısı hazır olacak.

Hukuk: Yani hukuki güvence. Çalışanlar, yatırımcılar ve işletmeler hukuki güvence altına alınacak. Herkesin can ve mal güvenliği olacak. İktidarımızın ilk üç ayında gerekli yasal düzenlemeleri yaparak hemen temelleri atacağız.