Mobbing! Her yaşta! "

''Mobbing"in sadece çocuklar arsında mı olduğunu sanıyorsunuz?

Hayır!

Maalesef yetişkinler de birbirlerlerine ciddi şekilde mobbing uyguluyorlar.

Çünkü öyle görmüş, öyle öğrenmişler ve bunun normal hatta olması gereken bir davranış biçimi olduğunu sanıyorlar. Ve bu sebeple de yakın çevrelerine uygulamaktan çekinmiyorlar.

Yaptıklarının kendilerine göre her zaman haklı bir gerekçesi var ve bunu mobbing ile de bagdaştirmiyor onun gerekli bir davranış olduğunu savunuyorlar.Önce "mobbing" nedir onu bilmek gerek. "Önce hakkı bilelim sonra haklıyı seçelim" değil mi?

Mobbing uygulayan kişilerin kendilerini haklı görmeleri ve kötünün, yanlışın doğru olduğuna çevrelerini de ikna etme kabiliyeti vardır.

Önce "mobbing" nedir onu bilmek gerek. "Önce hakkı bilelim sonra haklıyı seçelim" değil mi?

Mobbing uygulayan kişilerin kendilerini haklı görmeleri ve kötünün, yanlışın doğru olduğuna çevrelerini de ikna etme kabiliyeti vardır.

Mobbing bir şiddet türüdür. Psikolojik şiddet, zorbalık, şiddet tehditleri, güç kullanımı, aşağılama, iftira atma, kusur ve hataları ortaya dökerek mahcup etmeye calisma, dalga gecme, bazen tek, çoğu zaman da grup halinde uygulanır.

Mobbinge maruz kalan kişiler ağır tramva yaşayabiliyor. Peki, mobbingi uygulayan kişiler sağlıklı mı sizce? Bu tür davranışlar eğer bir çocuk tarafından yapılıyor ise çocuk der geçeriz, fakat müdahale gerektiren bir durumdur.

Ama yetişkin hale gelmesine rağmen mobbing uygulayan insanlar, davranışlarına başka kılıf uydururlar. Mobbing uygulayarak karşılarındaki insanı kontrol edebilme, istediğini yaptırabilme, birkaç kişi bir araya gelerek, mobbing uyguladıkları insanı ezerek kendilerini iyi ve güçlü hissetme duyguları vardır.

Aşırı kıskançlık ile haset duygusu ve beraberinde o kişinin kendilerinden çok daha iyi olduğunu düşünme hissi, onu yok etme, toplumda küçük ve yalnız düşürme isteği maalesef bazen çok acı sonuçlanabiliyor. Bu duygular kontrol çıktığı zaman, cinayete kadar gidebiliyor.

Bu durumlara önlem alınmalı sadece gençleri ele alarak değil yetişkinler de kendini geliştirmeli ki sağlıklı çocuklar yetişebilsin. Ailede olanların bir nevi dışarıya yansımasıdır mobbing.

Bu derin bir şekilde ele alınması gereken bir konu. Bugün bir nebze dokunduk ve farkındalık olsun istedik.

Umulur ki ailesinde ve çevresinde böyle kişiler olanlar önlem alır ve belki de tedavi için karar alır. Umudumuz ve niyetimiz, bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler olmamız.

Selam ve Dua ile... Elif Şahin