Emekli maaşında kök aylık hesabı milyonlarca emekliyi sıfır zamma mahkum edebilir. En düşük emekli maaşı sınırı artırılmaz veya zam hesabı değişmezse emekliler 2024’te de sefalet içinde kalacak.

Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı... Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı...

Açlık sınırının neredeyse yarısı kadar maaş alan milyonlarca emekli, 7.500 TL olan en düşük emekli maaşını tamamlama sınırı yükseltilmezse 2024’te de nefes alamayacak. İktisatçı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yüzde 50 artış yapılsa dahi milyonlarca emeklinin sıfır zam ya da düşük zam alabileceğini gündeme getirdi. Bunun nedeni ise zammın, fiilen ele geçen en düşük emekli aylığı 7.500 TL üzerine değil kök aylıklara yapılması... Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla emeklinin alacağı zam da netleşecek.  Emekliler şu anda 5 aylık yüzde 33.66 oranında artışı hak etmiş durumda. 6 aylık enflasyon ise yüzde 38-40 seviyelerinde bekleniyor.

YÜZDE 2.6 ZAM

Hazine desteğiyle maaşları 7.500 liraya tamamlanan düzenlemeden faydanalan SGK, Bağ-Kur ve EYT’den emekli aylığı alanlarla birlikte 11 milyona yakın vatandaş sıfır ya da çok düşük zam oranlarıyla karşı karşıya kalabilir. Kök maaşı yaklaşık 5.500 lira olan 6 milyon vatandaş, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 40 olur ve bu oran üzerinden zam alırsa artış 2.200 TL olacak ve aylığı 7.700 lirada kalacak. Yani emeklinin aldığı gerçek zam oranı aslında yüzde 2.6 olacak. Seçim öncesi olduğu için eğer iktidar artışı yüzde 50’ye çıkarırsa aynı kök aylık üzerinden yapılan hesaplamada da maaş ancak 8.250 lirayı görebilecek. Bu hesaba göre de mevcutta 7.500 TL alan emeklinin cebine yansıyan gerçek zam yüzde 10’da kalacak. Kök aylığı 5.000 lira olan emekli yüzde 50 zam aldığında ise maaşı 7.500 liraya ulaşacak ve temmuzdan bu yana Hazine desteğiyle aldığı aynı maaşı almaya devam etmek zorunda kalacak.

Asgari ücrette tek zamma Türk-İş’ten itiraz

Sözcü'de yer alan habere göre, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, görüşmenin Atalay ile birlikte basın toplantısı düzenlediler. Atalay, “Asgari ücretli ve emeklinin alım gücü ortada. Enflasyon devam ettiği müddetçe tek asgari ücret zammı yapmak doğru değil” dedi. Taşçıer de “Bugün enflasyon ortamında Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığı, TÜİK’in bağımsız olmadığı bir ortamda asgari ücretle ilgili bir rakam belirtmek sadece bir sayıdan ibaret” dedi.