Merkez Bankası'ndan bankalara "şirketlere döviz satmamama" talimatı gitmesinin hemen ardından, dün bankaların alış-satış kuru arasındaki makas 2 lirayı geçti ve böylece fark yüzde 13'ün üzerine çıktı. Kapalıçarşı'da dolar 22 liranın üzerine çıkarken, burada da makas 2 lirayı aştı.

Son yıllarda dövizin fahiş artışı katlanarak artarken, ekonomi yönetiminin hiçbir politikası kuru frenleyemiyor. Son olarak dövizde alış ve satış kurları arasındaki makas, yüzde 10’u aşarak tarihi seviyeye çıktı. Birçok bankada dolar alış-satış kuru arasındaki makas 2 lirayı aştı.

TEB’de dün saat 14.00 itibarıyla dolar alış kuru 21,69, satışı ise 19,63 liraya ulaştı. Saat 17:40’ta ise satış 22,38, alış 19,64 lirayı buldu. Böylece fark 2,74 lirayla yüzde 13,95’e kadar çıktı. Sabah saatlerinde Akbank’ta makas, alış kuru 19,57, satış kuru 21,67 TL ile yüzde 10,7’ye ulaştı. Bankalar arası piyasada ise dolar kuru satış fiyatı 19,60 seviyesindeydi.

TCMB'DEN 'MAKAS AÇIN' TALİMATI

10Haber'in aktardığına göre; yüksek cari açık ve yabancı sermaye girmemesi nedeniyle rezervleri giderek azalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayında döviz kurlarında makasın açılması talimatını vermişti. Böylece makas yüzde 1-2 düzeyine çıkmıştı.

DOLAR KAPALIÇARŞI'DA 22 LİRAYI AŞTI

Bankaların alış satış marjını açması ve döviz alımlarına kısıtlama getirmeleri, vatandaşları ve şirketleri Kapalıçarşı’ya yönlendirince burada da fiyatlar fırladı. Dün Kapalıçarşı’da dolar satış kuru 22 lirayı geçerken, burada da alış-satış kuru arasındaki makasın 2 lirayı aşması dikkat çekti.

TCMB BAŞKAN YARDIMCISI: DÖVİZ SATMAYIN

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, önceki gün Twitter paylaşımında “Bankalara bir TCMB başkan yardımcısının ‘sözlü’ talimatı ile perşembe ve cuma günü KKM dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar” sözlerine yer vermişti.

Bankalara bir TCMB Başkan yardımcısının "sözlü" talimatı ile Perşembe ve Cuma günü KKM dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar.

Bu nedenle bugün ve yarın ithalat ödemesi olan firmalar bu…

— Kerim Rota (@kerimrota) May 11, 2023