Haziranda 27 ayın ardından ilk kez politika faizi yükselten Merkez Bankası, faizi yüzde 17,5 seviyesine çıkardı. Karara ekonomistlerden tepkiler yağarken gelecek dönemde enflasyonda ve kurda artışın süreceğine dikkat çektiler. Körfez turundaki anlaşmalar üzerinden eleştirilerini dile getiren Acemoğlu, "Merkez Bankası’nın 2:50 puan faiz arttırması, ve enflasyonun ve ekonominin geleceğini Orta Doğu’dan gelen paraya bağlanması gerçekten endişe verici." yorumunu yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

Piyasa beklentilerinin altında bir artış yapan Merkez Bankası'na ekonomistlerden tepkiler gecikmedi.

Faiz artırımını yetersiz bulan Daron Acemoğlu, "Enflasyonun ve ekonominin geleceğini Orta Doğu’dan gelen paraya bağlanması gerçekten endişe verici" diyerek mevcut politikaların kısa dönemde kaynak getirme üzerine şekillendiğini kaydetti.

Acemoğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Merkez Bankası’nın 2,50 puan faiz arttırması ve enflasyonun ve ekonominin geleceğini Orta Doğu’dan gelen paraya bağlanması gerçekten endişe verici. Bu ne yazık ki şu anki politikaların bir tek kısa dönemde kaynak getirmek üzerine olduğunu vurguluyor.

Yurtdışından finansmanın nasıl enflasyonu dizginliyeceğini hala anlamış değilim. Bunu bir teorisi var mı acaba?

Daha derin problem: Türkiye’nin yapısal bozukluklarına çare getirecek hiçbir şey yapılmadığı aşikar. Belki ufak tefek faiz artışlarıyla ve Orta Doğu‘dan gelen kaynaklarla seçime kadar ekonomi ayakta kalır, belki ayakta kalmaz. Ama ülkenin ekonomik potansiyelinin savrulduğu kesin. Çok yazık.

Yapısal reforma ve ekonomi yönetiminin hiçbir program açıklanmadığına vurgu yapan Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, ''TCMB Politika faizini yüzde 17,50'ye çıkardı. Zahmet oldu aslında. Yapısal reformların yapılmadığı, hiçbir ekonomik programın açıklanmadığı bir ortamda kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil.'' yorumunda bulundu.

Enflasyonda yükselişin sürdüğüne dikkat çeken Ekonomist İris Cibre, ise, şu tepki de bulundu:

'' TCMB: Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Diyor MB, fakat reel faizi TÜİK e göre derin negatifte bırakarak USD talebini devam ettiriyor

Söylenecek bir şey yok
Enflasyon↗️
Kur ↗️
Faiz ↗️
Büyüme ↘️''

'BANA PEK İNANDIRICI GELMEDİ''

Merkez'in faize kararına yönelik yayımladığı değerlendirme yazısını alıntılayan Prof. Dr. Burak Arzova da, bankanın açıklamalarını inandırıcı bulmadığını belirtti. Arzova, şu değerlendirmede bulundu:

''Merkez Bankası:
Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir.

Bu paragraf da bana pek inandırıcı gelmedi''

''KARARLARI GÖREMİYORUM; NASIL OLACAK?''

Arzova bir sonraki tweetinde ise şu ifadelere yer verdi:

''Merkez Bankası:
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Bu paragrafa katılamadım. Ben mesela kararları öngöremiyorum. İletişim de yok. Nasıl olacak?''