Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği 2023 yılı enflasyon verileriyle birlikte 2024 memur ve memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı belli oldu.

Ancak enflasyondaki düşüş hedeflerine rağmen çarşıda pazardaki fiyatlar cep yakmaya devam etti. Memur ve emekliler ise, başka bir düzenleme yapılmadığı takdirde TÜİK'in hesapladığı enflasyona göre yeni maaşlarını alacaklar.

Memur ve memur emeklilerinin maaşına temmuz ayında refah payı ve seyyanen ödemeler hariç yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı.

Vatandaştan 'KDV' İsyanı:'Korkarım ki Bu İyi Günlerimiz, Ekonomik Sıkıntılar Canımızı Sıkacak' Vatandaştan 'KDV' İsyanı:'Korkarım ki Bu İyi Günlerimiz, Ekonomik Sıkıntılar Canımızı Sıkacak'

Aralık enflasyonunun yüzde 2,93 civarında gerçekleşmesiyle, memur ve emeklisinin enflasyon farkı alacağı ve yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile birlikte alacağı kümülatif zam yüzde 49,25'e ulaştı. En düşük memur maaşı 22 bin liradan 32 bin 840 lira seviyesine çıkacak.

Öte yandan TÜİK'in tartışmalı enflasyon rakamları pek çok kişiye göre yine hayat pahalılığını yansıtmadı. En düşük memur maaşı 32 bin 840 TL oldu.

ENAG ENGFLASYONU UYGULANSA MAAŞ ZAMMI NE OLURDU?

Eğer maaş zamları TÜİK verilerine göre değil de ENAG'a göre hesaplansaydı ne olacaktı?

ENAG'a göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 50,84 seviyesinde.

Yani bu rakama göre emekli maaşları 2024'te 50,84 seviyesinde zamlanacaktı. Memur maaşları ise yüzde 63,65 seviyesinde artacaktı. En düşük memur maaşı ise 36 bin TL olacaktı.

İTO enflasyonuna göre artmış olsaydı ise emekli maaşına yüzde 40,41 zam yapılacaktı. Memur maaşına yapılacak zam ise yüzde 52,33 zam olacaktı. Eğer İstanbul enflasyonuna göre maaşlar zamlansaydı en düşük memur maaşı 33  bin 512 TL olacaktı.

Milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren enflasyon rakamları açıklandı. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı dahil aylık artışları yüzde 49,25 oldu. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışları ise yüzde 37,57 olarak gerçekleşecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Aralık ayı enflasyon verileri, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamları belirledi. TÜİK'in verilerine göre, Aralık 2023'te aylık enflasyon yüzde 2,93 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 64,77 olarak gerçekleşti.

Bu gelişmeyle, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ile memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yapılacak zam oranları netleşti.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARINA YÜZDE 49,25 ZAM

Yılın ikinci yarısında gerçekleşen yüzde 37,57'lik Yİ-ÜFE artışı, işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına yansıtılacak.

Böylece, bu grupların maaşları önemli oranda artacak.

Öte yandan, memur ve memur emeklileri için maaş artışı biraz daha farklı hesaplanıyor. Memurlar ve memur emeklileri, geçen yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 6'lık artışın, enflasyondan düşülmesiyle bulunan orana ek olarak, 2024 yılının ilk yarısı için toplu sözleşme kaynaklı olarak verilen yüzde 15'lik artışı da alacaklar.

Bu hesaplama sonucunda, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 49,25 oranında bir zam yapılacak.