Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı olarak gerçekleştirdiği toplantıda yüzde 25’lik kira zam sınırını kaldırmayı planladığı iddia edildi. Gazeteci Nedim Türkmen, Şimşek'in "Önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulmayacak ve süre uzatılmayacak" dediğini belirtti.

820 Milyarlık Rekor Zararın Faturası Halka Kesildi 820 Milyarlık Rekor Zararın Faturası Halka Kesildi

Türkiye'de yüksek enflasyon ve kur kriziyle birlikte derinleşen barınma sorunu devam ederken, kiralara yapılan fahiş zamlar da kiracıları zora sokuyor. Kiracıların fahiş zamdan kaynaklı mağduriyetini gidermek için hükümet, kiralara yüzde 25 zam sınırı getirse de bu uygulama, yeni anlaşmazlıkları beraberinde getirdi.

Sözcü'den Nedim Türkmen, bugünkü yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimsek'in üç gün önce basını kapalı gerçekleştirdiği toplantıda, yüzde 25 sınırlamasının kaldırılacağını, önümüzdeki dönemde buna ihtiyaç olmadığını söylediğini aktardı.

EVİN DEĞERİNE GÖRE VERGİ

Türkmen'in, Mehmet Şimşek'in toplantıda söyledikleri üzerine aldığı diğer notlar ise şöyle:

Bir kişinin birinci evine farklı, ikinci evine farklı vergi ve evin değerine göre farklı vergi gibi uygulamaları planlıyoruz.

Firmaların yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak; toplam yatırım tutarı en az 1 milyar Türk Lira’sı olan yatırım projelerine, aracı bankalar kanalıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredi (YTAK) tahsis edilecek vade azami 10 yıl olacak.

'FİYATLAMAYI 'BEKLENEN ENFLASYONA' GÖRE YAPACAĞIZ'

Fiyatlama ve geleceğe yönelik beklentilerimizi geçmiş enflasyona değil, beklenen enflasyona göre yapacağız.

Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz.

Cari açığımızın en önemli nedeni 30 milyar doları bulan altın ithalatımız.

Geçen yılın yüksek enflasyonlu ayları, endeks hesaplamasından çıkınca; 2024 yılı ikinci yarısında enflasyonda düşme göreceksiniz.

Bankacılar burada, hepsi iyi insanlar, ancak onlara kural koymazsak memleketin hayrını düşünmezler bildiklerini okurlar, ne yapalım hayatın gerçeği bunlar.

Hammadde ve yarı mamul ithalatındaki yüksek gümrük vergilerinin indirimi, bu aşamada mümkün değil.

'DÜNYADA KREDİ KARTINA TAKSİT UYGULAYAN TEK ÜLKEYİZ'

Şimşek, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı’nın kredi kartı taksit sınırlamasına yönelik sorusuna; dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz ve bu uygulamalar vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor, bu iyi bir şey değil dedi.

Gabar’da şu anda toplam tüketimin %3’ü petrol üretiyoruz, bu diğer yerlerdeki toplam üretim artışı ile %10’a ulaşabilir. Ancak bu tip enerji ithalatı azalmasına yönelik projeksiyonlara dayanan bir program yapmadık.

Yabancılarla ilgili swapların açılmasına yönelik soruya; sadece sorunun farkında olduğunu söylemekle yetindi.

Kamu borçlanmasında, sabit kuponlu araçlar ve TL ağırlıklı olarak borçlanma yapılacak.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasının akıbetine ilişkin soruya; bu uygulamayı piyasayı bozmadan bitireceğiz ama süre vermiyorum, şirketlerdeki Kur Korumalı Mevduat kaynaklı vergi avantajını kaldıracağız.