Geçtiğimiz haftalarda yapılması planlanan Türkiye-Suriye normalleşmesi için gerçekleştirilecek dörtlü zirvenin sürpriz bir şekilde ertelenmesinin ardından yeni tarih belli oldu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, kritik zirvenin nisan ayı başlarında yapılacağını duyurdu.

2013 yılında patlak veren iç savaşın ardından Türkiye'nin diplomatik ilişkileri bulunmayan Suriye ile normalleşme süreci için müzakereler devam ederken, nisan ayında Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde toplantı gerçekleştirilecek.

Rus haber ajansı TASS'a konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, "Rusya, Türkiye, İran ve Suriye Dışişleri Bakan Yardımcıları nisan başlarında bir araya gelecek" şeklinde konuştu.

‘MARTTAKİ ZİRVEYİ MOSKOVA ZİYARETİ ERTELEDİ’ İDDİASI

15-16 Mart'ta Moskova'da yapılması planlanan 'dörtlü zirve'nin ertelendiği bildirilirken, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, dışişleri bakan yardımcılarının toplantısının 'belirsiz bir tarihe ertelendiğini' bildirmişti. Toplantının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Moskova ziyareti nedeniyle ertelendiği ileri sürülüyordu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: RUSLAR İSTEDİ

Toplantının ertelenme nedenine ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ruslar 'biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim' dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra 'ileride yapacağız' dediler, biz de 'tamam' dedik" ifadelerini kullanmıştı.

Mihail Bogdanov ise Çavuşoğlu'na verdiği yanıtta, dörtlü görüşmenin 'bazı ortakların hazır olmaması' nedeniyle ertelendiğini duyurmuştu.