Türkiye’nin önde elen iktisat ve ekonomi uzmanlarından Mahfi Eğilmez 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi. Mahfi Eğilmez ekonomik anlamda kötü gidişata rağmen vatandaşın neden Erdoğan’a ve AKP’ye oy verdiğini izah etmeye çalıştı.

14 Mayıs'ta, Türkiye'de gerçekleştirilen seçimler, ülkede yaşanan ekonomik krizin gölgesinde gerçekleşti. Seçimlere ilişkin beklentiler, ekonomik krizin etkilerinin sandığa yansımasıydı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalsa Erdoğan, yüzde 50’ye yakın oy oranı kazandı.

Hazine esi Müsteşarı Mahfi Eğilmez yaşanan krize rağmen AKP’nin ve Erdoğan’ın nasıl bu kadar oy alabildiğini değerlendirdi.

Eğilmez 14Mayıs seçimlerini şöyle değerlendirdi:

“Her şeyden önce insanlar ekonominin ne durumda olduğunu çok iyi anlamış değil. Bir kere büyük bir kitle devlet yardımlarıyla geçiniyor ve yardım kesilirse ne yapacağını bilmiyor. Buna ‘sadaka ekonomisi’ deniyor.
YARDIMLARIN ERDOĞAN TARAFINDAN YAPILDIĞINI SANIYORLAR
Çoğu, bu yardımların devlet tarafından değil iktidar partisi hatta Cumhurbaşkanı tarafından yapıldığını sanıyor. Durumu en kötü düzeyde olanlar onlar olduğu halde bu durumu kaybetmek istemiyorlar ve bunun ancak bu iktidarla sürdürülebileceğini düşünüyorlar.
Sadaka ekonomisinden yararlananların dışında kalanlar, hayat pahalılığına karşın, işlerini kaybetmedikleri iyi kötü zam aldıkları sürece ekonomideki bozulmanın aşılabileceğini düşünüyorlar. Bu, mavi yakalılarda olduğu kadar beyaz yakalılarda da oldukça yaygın bir düşünce olarak karşımıza çıkıyor.
Özetle söylemem gerekirse toplumun önemli bir çoğunluğu ya ekonomideki bozulmanın yeterince farkında değil ve bunu geçici bir durum olarak algılıyor ya da durumun farkında ama öncelikle işini kaybetmediği sonra da eline geçen gelir şimdilik arttığı için bu gelişmeyi görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.