Karar'ın manşetinde yer alan haberin detayında şunlar yer aldı: Bu da oldu... Kadın ve çocukları şiddetten koruma yasası siyasetin pazarlık konusu... Yeniden Refah Partisi’nden ‘İttifaka girmemiz karşılığında o yasanın kaldırılması şartımızı iktidar kabul etti’ açıklaması geldi. Her gün bir cinayetin yaşandığı Türkiye’de kadını koruyan yasanın seçim öncesi ‘aldım verdim’le gündeme gelmesi infial yarattı. Kamuoyunda ortak tavır oluştu: Kadınların hayatı oy hesaplarına alet edilemez.

BUSE ÇELEBİ

Cumhur İttifakı’na katılmak için temaslarını sürdüren Yeniden Refah Partisi’nin 6284 sayılı Kanun’un kaldırılması ya da revize talebi kamuoyuna yansıdı. Aile Bakanı’nın ardından AK Partili kadın milletvekilleri de ‘geri adım yok’ mesajı verdi.

 Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şunları söyledi:

“Kadınların temel yaşam hakkına, şiddetten korunmasına ilişkin kanunun seçim döneminde bir tür pazarlık malzemesi haline getirilmesi kabul edilemez. 6284’e kimsenin dokunmasına müsaade etmeyiz. Bütün toplum tepki gösteriyor, siyasi iktidar bile buna bu düzeyde müdahale edebilecek siyasi etkide değil. 6284’ü etkisiz hale getirmeye çalışabilirler. Kadük etmeye çalışabilirler. ‘Kaldırmıyoruz ama düzenliyoruz, iyileştiriyoruz’ denilerek yasayı etkisiz hale getirebilirler. 6284’ün tek bir maddesine, virgülüne dahi dokundurmayacağız. Çünkü 6284’ün zaten bu siyasi iktidar dönemindeki herkesin fikir verebildiği, birlikte tartışıp ortaya çıkarabildiğimiz neredeyse tek yasa. ‘Uygulamadaki eksiklikleri gideriyoruz’ adı altında bile kadınların beyanını ikincilleştirecek, kadınların uygulamada dikkate alınmamasını teşvik edecek düzenlemelerle karşılaşabiliriz. Buna karşı çok dikkatli olmamız lazım.”

1403krt01a-tum.jpg

Hukukçu, KARAR yazarı Figen Çalıkuşu da şu görüşleri paylaştı:

“Önce İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı şimdi sıra yasaya geldi. Kanunun sadece kadınlara ayrıcalık tanıyor gibi algılanması ve karşı çıkılması çok anlamsız. Kanunun çıkmasından sonra boşanmaların artması, uzaklaştırma kararlarının alınması, şiddet tarifinin muğlak olması gibi ileri sürülen eleştirilen altında yatan tek bir gerçek var. O da kadınların özgürleşiyor olmasından duyulan rahatsızlık. Kadınların önce insan ve toplumun yarısı olduğunu kabul etmek istemeyen anlayış, yasa üzerinden çok yersiz ve gerçek olmayan itirazlarda bulunarak kadınları tamamen savunmasız, korunaksız bırakmak istiyor. Neden bu kanuna karşı olunur? Kadının toplumda güçlenen konumundan rahatsız oldukları için. Türkiye’yi de Talibanlaştırmak istedikleri için. Bu ülke kadınlarını karşısına almak el bombasının pimini çekmek demektir. Seçim kazandırmaz kaybettirir. Tarihsel olarak seçme ve seçilme hakkına Atatürk sayesinde kavuşan ilk ülkelerden biriyiz. Haklarımızdan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğiz.”

YASA KALKMASIN DÜZENLENSİN

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal: “Biz kanun kaldırılsın demiyoruz. Sadece bir bayanın sözüne dayanarak erkekler evden uzaklaştırılıyor. Duygusal davranan kişilerin o anlık belki heyecanla kocaları hakkında uzaklaştırılsın denildiği anda kocaya dahi sorulmadan yapılan bu işlemin aile bütünlüğünü bozduğunu yüzlerce hatta binlerce şikayetten bildiğimiz için yazdık. Biz kalksın demiyoruz sadece belli maddelerin düzeltilmesi gerekir. Kanunun tamamı güzeldir ya da kanunun tamamı kötüdür gibi bir cümleyi tercih etmiyoruz. Sanki biz kadın düşmanıymışız gibi lanse ediyorlar ama böyle bir şey yok. Benim de annem, kardeşim, eşim var böyle bir şey olabilir mi? Ama topluma zarar veren bazı maddeleri ayıklamak lazım. Çünkü bunu meslek haline getiren yoldan çıkmış bir sürü genç kız ortalıkta ‘biriyle evleneyim ömür boyu kendimi maaşa bağlatayım’ derdindeler... Bu hak mıdır?”

‘ZATEN YASA VAR DİYE GÖSTERDİKLERİ KANUNU DA MI KALDIRACAKLAR’

İttifak trafiği artarken Yeniden Refah Partisi, AK Parti heyetinin ziyaretinde kadına şiddeti önleyen kanunun kaldırılmasına ilişkin tekliflerinin olumlu karşılandığını duyurdu. Pakette nafakanın kaldırılması da yer aldı. İstanbul Sözleşmesi feshedilirken ‘Zaten yasa var’ denilerek işaret edilen kanunda pazarlık kamuoyunu ayağa kaldırdı. Tepkiler üzerine heyetteki AK Partili Binali Yıldırım “Nezaket ziyaretiydi. Detay konuşmadık” dedi.

‘TOPLUM KAZANILMIŞ HAKLARI YOK EDEN GERİYE GİDİŞE İZİN VERMEYECEK’

Aile Bakanı Yanık da “6284 sayılı kanunun tartışılması dahi kabul edilemez” ifadesini kullandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Fidan Ataselim “İyileştiriyoruz diyerek yasayı etkisiz hale getirebilirler. 6284’ün virgülüne dahi dokundurmayız” dedi. KARAR yazarı Avukat Figen Çalıkuşu da “Bu ülke kadınlarını karşısına almak seçim kazandırmaz kaybettirir. Haklarımızdan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğiz” vurgusu yaptı.