İYİ Parti binasının kurşunlanması olayına dair resmi açıklamalar inandırıcı bulunmadı, aksine soru işaretleri arttı. Emniyet “Saldırı yok, hırsız kovalamacası” dedi. İnşaat bekçisi havaya ateş ettiğini savundu. Ancak şantiyeden metrelerce daha alçak kottaki il binasının ‘havaya açılan ateşle’ nasıl vurulduğu merak konusu oldu.

KURŞUN KAÇIŞ İSTİKAMETİNE Mİ YOKSA HAVAYA MI SIKILDI?

İYİ Parti İl Başkanlığı’nın kurşunlanması seçim sath-ı mailine dönük endişeleri artırdı. Muhalefet, olayın “Beni kendinle uğraştırma” sözleri sonrası gerçekleşmesine dikkat çekerken kurşunların E-5 otoyolu karşısından geldiğini duyuran Emniyet, inşaat bekçisinin hırsızlara müdahale ederken ateş açtığını açıkladı. “Kurşunlar, hırsızların il binası istikametine kaçması nedeniyle binaya tesadüfi olarak geldi” denildi. Bekçi Melikşah E. ise ifadesinde “Korkutmak için havaya ateş ettim” dedi, serbest bırakıldı.

İKİ MERMİ DE MERAL AKŞENER’İN FOTOĞRAFINA YAKIN YERDE

Ateş açılan inşaat alanı ve il binası arasındaki kot farkı ile mesafe dikkat çekti. İYİ Parti eski İl Başkanı, Genel Başkan Başdanışmanı Buğra Kavuncu “Açıklamaları hiç inandırıcı bulmadık. Bir kurşun ön taraftan koltuğa girmiş, orada biri olabilirdi. Diğer kurşun da toplantı odamızda genel başkanımızın fotoğrafına denk gelmiş” dedi. Davutoğlu ise “Tesadüfi bir saldırı olduğu kanaatinde değilim. Birinci katta hedeflediği yerde Akşener’in resmi var. Bunun sembolik değeri çok büyük” ifadesini kullandı. S/8

VALİLİK NEREDEN BİLİYORDU?

İstanbul Valiliği’nin olaya dair ilk açıklamasında “saldırı” yerine “mermi isabeti” ifadesi kullanılması dikkat çekti. Bu açıklamadan saatler sonra ‘yakalanan’ saldırganın, “hırsızlara ateş açarken kurşunların yanlışlıkla İYİ Parti binasına isabet ettiğini” söylemesi “Bu yönde bir ifade verileceği biliniyor muydu” sorusuna yol açtı.

0204krt01a-tum.jpg

HAVAYA SIKILAN KURŞUN BİNAYA NASIL İSABET ETTİ

İYİ Parti binasının kurşunlanması seçim sürecine dönük endişeleri artırırken muhalefet, olayın “Beni kendinle uğraştırma” sözleri sonrası gerçekleşmesine dikkat çekti. Kurşunların E-5 otoyolu karşısından geldiğini duyuran Emniyet, inşaat bekçisinin hırsızlara müdahale ederken ateş açtığını açıkladı. Bekçi Melikşah E. ise ifadesinde “Korkutmak için havaya ateş ettim” dedi. Ancak şantiyeden daha alçakta ve uzakta bulunan il binasının havaya açılan ateşle nasıl vurulduğu ve Akşener’in fotoğrafının isabet alması merak konusu oldu.

Zeytinburnu Cevizlibağ’da bulunan İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın önceki gün silahlı saldırıya uğraması seçime dönük güvenlik endişelerini artırdı. Muhalefet iktidsarın sert söylemine işaret ederek saldırının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener’e yönelik “Beni kendinle uğraştırma” sözlerinin ardından geldiğine işaret ederek yaşananlara “Provokasyon” dedi. Demokrasiye kurşun sıkıldığını belirtti. Muhalefetin sert tepkisi sonrası açıklama yapan İstanbul Valiliği silahlı ateşlediği belirtilen saldırganın kısa süre sonra yakalandığı açıkladı.

kr1a5.jpg

VALİLİK: HIRSIZ KOVALAMACASI

Valilik olay yerinde yapılan ‘iz’ takibi (lazerli izleme takibi) sonrası, mermi iz takiplerine göre, kurşunların çıkış istikametinin E-5 Otoyolu karşısında bulunan inşaat şantiyesi olduğunun belirlendiği bilgisini paylaştı. Mermi izlerinin inşaat alanını göstermesi üzerine şantiye yetkilileri ile görüşüldüğü, 30 Mart 2023 Perşembe günü saat 21.30 dolaylarında şantiyeden hırsızlık girişiminde bulunan hırsızlık zanlılarının İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binasının bulunduğu yöne doğru kaçmaları sebebiyle şantiyede ‘inşaat bekçisi’ olarak görev yapan Melikşah E. isimli görevlinin, üzerinde taşıma ve bulundurma ruhsatlı tabancası ile 7-8 el ateş ettiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, inşaat bekçisinin olayda kullandığı silah ile yakalandığı, aynı tabancaya ait kovanların da şantiye alanında bulunduğu bildirildi.

SALDIRGAN: HAVAYA ATEŞ ETTİM

İYİ Parti İl Başkanlığı’na isabet eden kurşunlarla ilgili inşaat bekçisi Melikşah E.’nin ilk ifadesi de ortaya çıktı. İşlemleri Gasp Büro amirliğinde yapılan Melikşah E. olay saatinde inşaata hırsızlığa gelen sayılarını karanlık yüzünden tam göremediği 3-4 kişiyi korkutmak için ateş ettiğini söylediği öğrenildi. Melikşah E.’nin “Hırsızları korkutmak için ruhsatlı silahımı çıkararak havaya doğru ateş ettim. Silah sesini duyan şüphelilerin aşağı doğru hızla kaçtıklarını gördüm. Sabah olunca da uyamaya gittim” dediği belirtildi.

HAVAYA SIKILAN KURŞUN NASIL...

Bekçi Melşikşah E. ve emniyet yaşanan olayın hırsızlık kovalamacası sırasında olduğunu ve silahın havaya doğru ateşlendiğini söylese de yerine oturmayan taşların olduğu görüldü. İYİ Parti binası ile inşaatın olduğu yer arasında E-5 karayolu geçiyor. Mesafe düşünüldüğünde tabanca ile binanın birinci katı ve üçüncü katındaki toplantı odasının rast gelen hedef alınamayacağı belirtildi. Ayrıca havaya sıkılan kurşunun şantiyeden daha alçakta bulunan binaya nasıl isabet ettiği sorusu da yine bu durumda cevapsız kalıyor. Zira muhalefet ve İYİ Parti de yetkililerin yaptığı açıklamaların inandırıcı olmadığı fikrinde.

kr1a6.jpg

İKİ MERMİ DE AKŞENER FOTOĞRAFINA

İYİ Parti eski İl Başkanı ve Genel Başkan Başdanışmanı Buğra Kavuncu da “Açıklamaları hiç inandırıcı bulmadık. Bir kurşun ön taraftan koltuğa girmiş, orada biri olabilirdi. Diğer kurşun da toplantı odamızda genel başkanımızın fotoğrafına denk gelmiş” dedi.

VALİLİK ÖNCEDEN BİLİYOR MUYDU?

Öte yandan İstanbul Valiliği’nin olaya ilişkin açıklaması da dikkat çekti. Valiliğin olaya dair ilk açıklamasında ‘saldırı’ yerine ‘mermi isabeti’ ifadesi kullanıldı. Fail olarak akşam satlerinde şantiye bekçisi duyurulunca olayın saldırı olmadığı savunuldu. Şüpheli hakkında “Ya daha önce yakalanmıştı ya da olası failin bu yönde bir ifade verileceği biliniyordu” değerlendirmesi yapıldı.

SALDIRI KARANLIKTA KALDI

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili gözaltına alınan şüphelinin, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Zorlu açıklamasında, “Partimize yapılan bu saldırı ve sonrasında yaşanan hukuksuzluk göstermektedir ki, hepimizin geleceğine yönelik bir tehlike bayrağı dalgalanmaktadır. Aslında ülkemize reva görülen bu karanlık yolculuk uzun zamandır süregelmektedir. Yaklaşık 3 ay önce başkentin göbeğinde katledilen merhum Sinan Ateş’e yapılan saldırının gerçekleri nasıl karanlıkta kalmışsa, dün partimize yapılan saldırı da benzer bir anlayışla karşı karşıya kalmıştır” dedi.