Beşar Esad'dan Sürpriz Adım: Türkiye'deki Mültecilere de Genel Af Beşar Esad'dan Sürpriz Adım: Türkiye'deki Mültecilere de Genel Af

İngiltere Parlamentosu oturumunda, geçen hafta İngiltere Kralı 3. Charles'ın parlamentodaki konuşmasının ardından, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) sunduğu "Gazze'de acil ateşkes çağrısı" yapan değişiklik önergesi görüşüldü. Milletvekilleri, Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 125'e karşı 293 oyla reddetti.

Öte yandan, ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer da Gazze'deki sivil kayıpların boyutuna ve insani aralara vurgu yapan, ancak ateşkesi desteklemekten kaçınan kendi partisinin değişiklik önergesini sundu. İşçi Partisi'nin önergesi de milletvekillerinin 183'e karşı 290 oyuyla reddedildi.

Böylelikle, İngiltere Parlamentosu ateşkes çağrısı yapan ve insani yardım için ara verilmesini isteyen önergelerin ikisini de reddetti.

8 GÖLGE BAKAN GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın, Gazze'de ateşkes çağrılarını reddeden tutumuna karşın, parlamentodaki ateşkes çağrısı önergesinden yana oy kullanan 8 Gölge Bakan görevlerinden istifa etti. Milletvekili İmran Hussain de muhalefet liderinin, İsrail-Filistin çatışmaları konusundaki açıklamaları ve Gazze'de ateşkes karşıtı söylemleri nedeniyle 8 Kasım'da Çalışanlar İçin Yeni Anlaşmadan Sorumlu Gölge Bakanlık görevinden istifa etmişti.

BİNLERCE KİŞİDEN PARLAMENTO ÖNÜNDE ATEŞKES ÇAĞRISI

İngiltere Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi, hükümeti Gazze'de ateşkes çağrısı yapmaya davet eden önergenin oylaması öncesinde milletvekillerine "evet" oyu kullanma çağrısı yaptı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının davetiyle parlamento binası önünde toplanan binlerce kişi, Filistin lehine sloganlar atarak acil ateşkes çağrısında bulundu.

Parlamento önünde kurulan platformdan eyleme katılanlara seslenen Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) Başkanı Ben Jamal, milletvekillerine ölenler adına ve gelecek günlerde öldürülebilecekler adına seslendiğini kaydetti ve "Ateşkes önergesine 'hayır' oyu veren milletvekillerinin ahlâki zayıflığını tarif edecek cümle bulamıyorum" dedi.

Jamal, ateşkes yerine çatışmalara insani ara verilmesini, bombardımanın geçici olarak durması, ardından İsrail'in evleri ve hastaneleri vurmaya devam etmesi anlamına geldiğini belirtti.

Savaş suçları ve soykırım üzerine çalışan 800 akademisyenin Gazze'de yaşananları soykırım olarak nitelendirdiğini belirten Jamal, "17 yıllık abluka Gazze'yi insan yaşamına uygun olmayan bir hale getirdi. Her 4 dakikada bir Filistinli, her 10 dakikada bir Filistinli çocuk öldürülüyor" diye konuştu.

Jamal, İsrailli siyasetçilerin "soykırım isteyen" söylemlerine işaret ederek "Ateşkese karşı oy kullanmak, soykırım devam edebilir demektir. Biliyoruz ki milletvekillerinin çoğunluğu evet oyu kullanmayacak. Ama evet oyu kullanacakların olması önemlidir. Baskılarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"ATEŞKESE HAYIR DEMEK KATLİAMA EVET DEMEKTİR"

Britanya Filistin Forumu'ndan Mazhar İbrahim de yaptığı konuşmada, Gazze'de işlenen suçların tüm dünyanın ve İngiltere hükümetinin gözü önünde işlendiğini söyledi. "İsrail tüm sınırları aştı. Tüm sözleşmeleri ve savaş kurallarını ihlal etti" diyen İbrahim, buna rağmen İngiltere hükümetinin İsrail'e silah satmayı sürdürdüğünü kaydetti. İbrahim, ateşkes çağrısı yapılmamasının daha fazla çocuğun öldürülmesine yeşil ışık yakmak anlamına geldiğini de belirterek, "Ateşkese hayır demek daha fazla evi bombalayarak içinde yaşayanların üzerine yıkmak demektir. Ateşkese hayır demek daha fazla sivil katliamı demektir. Ateşkese hayır demek daha fazla sivil altyapının yok edilmesi demektir" diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete

Editör: Ahmet Kacır