Çok büyük bir kısmı asgari ücretin dahi altında maaş alan emeklilerin yeni sorunu “tabana düşmeleri”. Daha önceki yıllarda çok az sayıda emekli tabandan maaş alırken, atılan yanlış adımlar sonrası bu oranın yüzde 80’ler mertebesine çıktığı belirtiliyor. Emekli aylıklarının bugünkü halinin altında ise 2008’de mevcut iktidar döneminde çıkarılan ve “reform” denilen 5510 sayılı Kanun yatıyor.

Açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre asgari ücret ile geçinmeye çalışan vatandaşlar açlık sınırı altında kalırken, asgari ücretin de altında kalan emekli aylıkları ile ilgili geçtiğimiz ay yapılan düzenleme ile taban emekli aylıkları 7 bin 500 TL’ye yükselmiş olsa da asgari ücretin altında kalan bir emekli maaşı yeni mağduriyetlere sebep olmaya devam ediyor.

Emekli maaşlarında son yıllarda yaşanan alım gücü düşüklüğü ve bunun yanında emekli aylıklarında yaşanan düşüşler ile emekliler geçinmekte ciddi sorunlar yaşıyor.  AK Parti tarafından 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Kanun ile aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı düşürüldüğü için emekli aylıkları da düşüşe uğradı. Yaşanan yüksek enflasyon ile de tüm vatandaşlar gibi emeklilerin de alım gücü düştü. Fakat iktidar seçim yaklaşırken, her konuda ‘düzenleme’ yapmaya çalıştığı için emekli aylıkları ile ilgili de düzenleme yaptı.

TORBA YASA, CİDDİ MAĞDURİYETLER DOĞURDU

Ay sonunu zor getiren emeklilerin sadece en düşük emekli maaşını düzenleyen torba yasa, geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçmişti. Bu düzenleme de kendi içerisinde ciddi mağduriyetler doğurdu. Emekli maaşlarında son yıllarda yaşanan alım gücü düşüklüğü ve bunun yanında emekli aylıklarında yaşanan düşüşler ile emekliler, geçinmekte ciddi sorunlar yaşıyor. Yaşanan yüksek enflasyon ile de tüm vatandaşlar gibi emeklilerin de alım gücü düştü. Fakat iktidar, seçime yaklaşırken her konuda “düzenleme” yapmaya çalıştığı için emekli aylıkları ile ilgili de düzenleme yaptı.

DÜZENLEME KÖK MAAŞA YAPILMADIĞI İÇİN TAM ZAM KARŞILIĞI OLMUYOR

Emekli aylıklarının düşüklüğüne karşı taban aylık Hazine yardımı ile birlikte 7 bin 500 TL’ye yükseltilirken, yapılan zammın kök emekli maaşlarına yapılmaması ile yeni bir mağduriyetin de önü açılmış oldu. Emekli aylıkları ile ilgili yapılacak düzenlemelerde kök maaşa yapılmayan zamlar gerçek emekli maaşını etkilemediği için tam anlamıyla zammın karşılığı olmuyor.

EMEKLİYE EŞiT ORANDA ZAM YAPILMALI

Emekliler, aylıklarına yapılan düzenlemelerde alt sınırın asgari ücret ile eşitlenmesi gerektiğini ifade ederken, yapılan düzenleme ile sefalet ile eşitlendiklerinin altını çizdi. Önümüzdeki yıllarda emekli maaşlarında tabanda oluşacak yoğunluğa karşı tamamlama “zam” yerine her emekliye eşit oranda zam yapılmasının mağduriyetin önünü keseceği belirtildi.

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan