Güney Afrika'nın iktidar partisi, ülkedeki İsrail Büyükelçiliğinin kapatılmasını talep eden önergeyi destekleyeceğini açıkladı. Açıklamada, “İsrail rejiminin soykırıma varan eylemlerine seyirci kalamayız” ifadesi kullanıldı.

Güney Afrika’nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC), “İsrail rejiminin soykırıma varan eylemlerine seyirci kalamayız” ifadeleriyle, ülkedeki İsrail Büyükelçiliğinin kapatılmasına ilişkin parlamento önergesine destek vereceğini açıkladı.

ANC, Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'i savaş suçları nedeniyle soruşturmaçağrısını da “memnuniyetle” karşıladı.

“İnsani yardım koridorlarının tam olarak faaliyete geçmesi için ateşkes çağrımızı yineliyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "İşgal altındaki Filistin'de yaşanan vahşet göz önünde bulundurulduğunda, Afrika Ulusal Kongresi, hükümete Güney Afrika'daki İsrail büyükelçiliğini kapatma ve ateşkesi kabul edene kadar İsrail ile tüm diplomatik ilişkileri askıya alma çağrısı yapan parlamento önergesini kabul edecektir" denildi.

Muhalefetteki Ekonomik Özgürlük Savaşçıları Partisi (EFF), İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Filistin halkıyla dayanışma amacıyla İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerin askıya alınması çağrısında bulunan önergeyi daha sonraki bir tarihte oylanacak.

ANC lideri Ramaphosa ve üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Gazze'deki askeri harekatı nedeniyle İsrail’i eleştirerek, Uluslararası Ceza Mahkemesini potansiyel savaş suçları için soruşturmaya çağırdı.

Nelson Mandela: Filistin özgür olmadan bizim özgürlüğümüz eksik kalır

Tel Aviv Basını Duyurdu:İsrail'le ticarette Hülle Dönemi Hazırlığı, Ticareti Slovenya Üzerinden Sürdürme Hazırlığı Tel Aviv Basını Duyurdu:İsrail'le ticarette Hülle Dönemi Hazırlığı, Ticareti Slovenya Üzerinden Sürdürme Hazırlığı

İsrail’in saldırılarına karşı eskiden beri Filistinlileri destekleyen Güney Afrika, Filistinlilerin durumunu beyaz azınlık yönetimi altındaki Siyah Güney Afrikalıların durumuna benzetiyor. 1997 yılında eski Devlet Başkanı Nelson Mandela şöyle demişti: "Filistinlilerin özgürlüğü olmadan bizim özgürlüğümüzün eksik kalacağını çok iyi biliyoruz”.

“UCM, İSRAİL SALDIRILARINI SORULTURMALI”

Ramaphosa Çarşamba günü Katar'a gerçekleştirdiği devlet ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Güney Afrika olarak, dünyadaki diğer pek çok ülkeyle birlikte, İsrail hükümetinin bu eylemini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale ettik" dedi.

Ramaphosa sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Orada savaş suçu işlendiğine inandığımız için bir başvuru yaptık. Elbette Hamas'ın daha önce gerçekleştirdiği eylemleri görmezden gelmiyoruz, ancak aynı şekilde şu anda devam eden eylemleri de kınıyor ve bunların UCM tarafından soruşturulmasını gerektirdiğine inanıyoruz."

“İSRAİL’İN FİLİSTİN’DE YAPTIKLARI APARTHEİD UYGULAMALARINA BENZİYOR”

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, İsrail'in Gazze'de "insanlığa karşı işlenen bu gerçek suçu" durdurması gerektiğini söyledi. Pandor, “Yaşanan bu dehşet ve trajedinin giderek daha da kötüleşmeye devam etmesi karşısında dehşete düşüyoruz. Bence dünya yeterince gördü ve dünyanın en güçlülerinin İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı bu dehşete bir son vermesinin zamanı geldi" dedi.

İsrail'in işgalinin apartheid Güney Afrika'yı tanımlayan bazı uygulamalarla "çok ama çok açık benzerlikler" taşıdığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Karar / Selman Cömert