Macaristan’dan ithal edilecek 5 bin kasaplık hayvanın ilk partisi bugün Edirne’ye geldi. Edirne’de Ticaret Borsası’nın mezbahanesinde kestirilecek kasaplık hayvanların eti, buradan Türkiye geneline dağıtılacak. Et ve Süt Kurumu’nun satış mağazalarında et yokluğundan oluşan uzun kuyruklar da ithal edilen kasaplık hayvanlarla çözülmeye çalışılacak.

BREZİLYA’DAN İTHAL EDİLECEK HAYVANLARLA İLGİLİ SÜREÇ TAMAMLANDI KESTİRİLECEK MEZBAHANE ARANIYOR!

Diğer yandan Brezilya’dan ithal edilecek 15 bin kasaplık hayvanla ilgili yürütülen çalışmalar sona gelindi. Brezilya’dan ithal edilecek kasaplık hayvanlar da yurt içinde belli mezbahanelerde kestirilecek. Mezbahanelerle görüşmeler devam ediyor.

ESK’DAN MANİDAR AÇIKLAMA! ET ARZI SORUNUNU ÇÖZDÜK!

Diğer yandan ESK, bugün yazılı bir açıklama yaparak, Ramazan ayı öncesi hazırlıklar kapsamında, kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat istikrarı hususunda gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi. Macaristan’dan ithal edilerek Edirne’de kestirilmeye başlanılan kasaplık hayvanlarla ilgili bir bilgi verilmeyen açıklamada “Et ve Süt Kurumu satış mağazaları ve Tarım Kredi Birlik Marketlerde ekonomik fiyatlarla yeterli düzeyde ürün arzı için gerekli olan tedarik süreçleri tamamlanmıştır” denildi.

İTHAL HAYVANLARIN ETİ PİYASAYA DA SATILACAK!

Yapılan açıklamada ithal edilen kasaplık hayvanlardan elde edilecek etin ihtiyaç duyulması halinde ESK satış mağazaları ile Tarım Kredi Marketlerin dışında piyasaya da satışının yapılabileceği belirtildi. İthal etin piyasaya satılmasında üreticinin üretim maliyetlerinin göz önünde bulundurulacağı iddia edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Ayrıca ihtiyaç olması durumunda üreticilerimizin üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak piyasaya taze karkas et satışı yapılacaktır”

ET VE SÜT KURUMUNUN YAPTIĞI AÇIKLAMA HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE NASIL BİR DARBE VURULDUĞUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Türkiye’de hayvan varlığının arttığını belirtmesine rağmen, ESK’nın satış mağazalarına koyacak et bulamadığı için yurt dışından kasaplık hayvan ithal etmesi yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor. 
Bilindiği üzere besici, aylardır zararına üretim yaparken ESK’nın piyasaya hiçbir şekilde müdahale etmemesi yerli üretime büyük bir darbe vurmuştu. Süt fiyatlarının uzun bir süre düşük kalmasından dolayı ciddi bir dişi hayvan kesilirken, bu hayvanlar kesilirken karkas kesim fiyatları da dip yapmıştı. Dişi hayvan kesiminin durmasıyla birlikte, yeterli kesim hayvanının da bulunmaması ülkeyi et krizi ile karşı karşıya bıraktı. Tarım ve Orman Bakanlığı da aylardır uyguladığı yanlış politikaların faturasını üreticiye keserek, et arzında yaşanan sorunu kasaplık hayvan ithalatı ile çözmeye çalışıyor.

Kaynak: Milli Gazete /Sadettin İnan