Son yıllarda gıda başta olmak üzere birçok ihtiyaç malzemesinde fiyatlar artmaya devam ediyor. Birleşik Kamu-İş düzenli olarak açıkladığı “Halkın Enflasyonu” araştırmasının Ağustos ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Fiyatların Ankara’daki marketlerden derlendiği araştırmada 64 ürünün bulunduğu sepet esas alınırken, gıda ürünlerinin fiyat artışın devam ettiği belirtildi.

Araştırmaya göre, enflasyon artmaya devam ederken yaz ayının gelmesine rağmen gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği belirtilirken gıda fiyatları Temmuz’da yüzde 12,8 oranında artarken, Ağustos ayında da yüzde 8,9 oranında arttı. Yılın ilk sekiz ayında fiyat artışı yüzde 63,3’ü bulurken, gıdadaki yıllık enflasyon ise yüzde 102,1 olarak gerçekleşti. Eylül 2021’den itibaren enflasyondaki artışın devam ettiği dikkat çekilen araştırmada geçen bu sürede gıda fiyatlarının yüzde 447 oranında arttığı belirtildi.

ET VE BALIK YÜZDE 89’A YAKIN ZAMLANDI

Araştırmaya göre, ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre ortalama yüzde 13,2 oranında artarken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 2,5 oranında artış yaşandı. Et ve balık fiyatlarında yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 89’a yaklaştı.  Ağustos ayında önceki aya göre süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları yüzde 13 oranında artarken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 14,9 olarak gerçekleşti. Meyve fiyatlarının yüzde 12 oranında arttığı Ağustos ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 2 oranında artış yaşandı. Ağustos ayında bakliyat fiyatları yüzde 5,6 artarken, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış eğilimi ise yüzde 11,7 olarak gerçekleşti.

SON BİR YILDA ET BALIK YÜZDE 115,8, MEYVE FİYATLARI İSE YÜZDE 132,3 ORANINDA ZAMLANDI

Sekiz aylık süreçte gıda fiyatlarında ki artışın yüzde 63,3 oranında zamlandığına dikkat çekilen araştırmada yıllık bazda bakıldığında ise bu yıl Ağustos ayından geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 70,1, et-balık fiyatlarında yüzde 115,8, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 55,8 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 59,3 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 132,3, sebze fiyatları ise yüzde 239,6 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 37,2, diğer gıda fiyatları ise yüzde 71,3 oranında zamlandı. Böylece yıllık bazda yaşanan artışlar ise yüzde 102,1 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan