Gazze’yi dört aydır vahşet ablukasında tutan İsrail en az 8 bin çocuğu katletti. Uluslararası Çocuk Savunma Örgütü dünyanın gözü önünde yaşanan insanlık suçunun ‘emsali olmadığını’ vurguladı. 2023’ü ‘Çocuk Soykırım Yılı’ olarak niteledi. Filistin’in geleceğini hedef alan Netanyahu ‘Musa’nın neslini yok etmeye çalışan Firavun’dan farkı yok’ dedirtti.

İsrail sivil toplum kuruluşlarının, sokakların çağrılarına rağmen saldırılarını 2024’e de taşıdı. Bombardıman tüm hızıyla sürerken BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Gazze’deki durumun ‘eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleştiğini’ vurguladı. Kentteki nüfusun neredeyse tamamının zorla yerinden edildiği belirtilerek ‘Sağlık sistemi çöktü, kıtlık büyüyor’ denildi. Acil ateşkesin bir ölüm kalım meselesi olduğu vurgulandı.

HER YAŞTAN ÇOCUKLAR İSRAİL GÜÇLERİNİN ANA HEDEFİ

Saldırılarda çocukların katledilmesi ise vicdanları ayağa kaldırıyor. Uluslararası Çocuk Savunma Örgütü, geçen yılki operasyonlarda çocukların ‘ana hedef’ olduğunu kaydetti. Verilere göre Gazze Şeridi’nde en az 8 bin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te ise 121 Filistinli çocuk öldürüldü. Binlerce çocuğun da enkaz altında olduğu vurgulanarak eşi benzeri görülmemiş soykırıma karşı başkentlere harekete geçme çağrısında bulunuldu.

SNIPERLARIN HEDEFİNDE EVLER VAR

İsrail saldırılarında ölümlerin yanında binlerce çocuk ailesini kaybetti ya da engelli kaldı. Ordu birlikleri önceki gün de işgal altındaki Batı Şeria’nın 8 kentinde Filistinlilerin evlerine baskınlar yaptı. Ordu, Nablus kentine dört bir koldan girerken kentteki yüksek binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Eski Şehir bölgesinde bazı evlerin ise ablukaya alındığı bildirildi.

1101krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de Filistin’in gelecek nesillerini de yok ederek adeta ‘modern bir firavun’ örneği sergiliyor. Uluslararası Çocuk Savunma Örgütü - Filistin (DCIP) internet sitesinde, İsrail’in saldırılarında öldürdüğü Filistin çocuklara ilişkin açıklama yayımlandı. Açıklamada, İsrail, saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi’nde en az 8 bin, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te ise 121 Filistinli çocuğu öldürdüğü hatırlatıldı. Bu nedenle 2023’ün İsrail’in Filistinli çocuklara karşı “soykırım yılı” olarak nitelendiği açıklamada, İsrail’in geçen yılda öldürdüğü Filistinli çocuk sayısının da “eşi benzeri görülmemiş” bir orana ulaştığı aktarıldı.

Açıklamada, Filistin çocukların İsrail’in “ana hedefi” olduğuna dikkati çekilirken, hayatını kaybeden çocukların sayısının, binlercesinin de enkaz altında beklediği için artacağına işaret edildi. Açıklamada ayrıca, gıda, su, elektrik, tıbbi malzeme ve yakıtın kesilmesinin yanı sıra hastane, okul, fırın, su istasyonları ve tarım arazilerine yönelik devam eden, ayrım gözetmeyen saldırılar nedeniyle daha fazla çocuk ölümüne neden olacağı belirtildi.

Öte yandan bölgedeki şartlar da bitmeyen saldırılar nedeniyle her geçen gün daha korkunç bir hale geliyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’deki durumun eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleştiğini vurgulayarak uluslararası topluma “derhal insani ateşkes” çağrısında bulundu.

UNRWA’nın X sosyal medya platformundan paylaşılan mesajda, İsrail’in soykırıma varan saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde siviller için güvenli alan kalmadığına dikkati çekildi. Mesajda, şu ifadelere yer verildi: “Gazze’de nüfusun neredeyse tamamı zorla yerinden edilmiş. Aileler hiçbir yerde güvenliğin olmadığı bu bölgede güvenlik arıyor. Sağlık sistemi hızla çöküyor. Kıtlık ve eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleşme meydana geliyor. İnsanlar umutsuzluğa sürükleniyor. Derhal insani ateşkes bir ölüm kalım meselesidir.”

ABD'de Üniversiteler Gazze İçin Ayakta ABD'de Üniversiteler Gazze İçin Ayakta

İsrail’in 95 gündür Gazze Şeridi’ne saldırılarında şu ana kadar en az 10 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 23 bin 357 Filistinli öldürüldü, 59 bin 100 kişi yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. İsrail güçleri tarafından insani yardımların girişinin engellendiği Gazze Şeridi’nde temel ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra ilaç ve sağlık malzemeleri sıkıntısı çekildiği için yaralıların tedavi edilmesinde de büyük zorluklar yaşanıyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, son 24 saatte 147 Filistinliyi öldürdüğü ve 243 kişiyi yaraladığı belirtildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte “14 katliam” gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, 7 Ekim’den bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 23 bin 357’ye, yaralananların sayısının ise 59 bin 410’a çıktığı aktarıldı.

BLİNKEN: ÇOCUKLAR ÇOK FAZLA BEDEL ÖDEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında önceki gün İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. İsrail’e “sivil ölümlerin azaltılması” uyarısı yapan Blinken, Gazzeli çocukların savaşta çok fazla bedel ödediğini söyledi. İki devletli çözümün öneminin de altını çizen Blinken, “İsrail Filistinlilerin kendilerini yönetme kabiliyetini baltalayan adımlar atmayı bırakmalı” dedi.

Ayrıca Filistin yönetiminin de kendisini reforme etme ve yönetim kabiliyetini geliştirme sorumluğunu olduğunu hatırlattı. Netanyahu ise iki devletli çözüm konusunda müzakerelere yönelik hiçbir açıklamada bulunmadı. Orta Doğu ziyareti kapsamında dün de Batı Şeria’ya giden Anthony Blinken, “Soykırımı durdurun” sloganı ile karşılandı. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelen Blinken’ın konvoyu sıkı güvenlik önlemleri ile Ramallah kentine ulaştı.

Öte yandan Hamas, Güney Afrika’nın İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) yargılanması için açtığı davaya ilişkin ABD’nin tutumunun uluslararası hukuku “küçümseme” anlamına geldiğini belirtti. Hamas’tan yapılan açıklamada, Blinken’ın İsrailli yetkililerle görüşmesinin ardından konuya ilişkin sarf ettiği ifadelerine tepki gösterildi. Blinken’in Güney Afrika’nın İsrail’e karşı UAD’a açtığı davaya ilişkin sözlerinin, uluslararası hukuku “küçümseme” anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, ABD’nin bu tutumunun uluslararası adalet mekanizmalarının görevlerini yerine getirmesini engelleme girişimi niteliğinde olduğu belirtildi.

Blinken, önceki gün İsrailli yetkililerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanında dava açmasının Gazze Şeridi’ndeki tırmanışı kontrol altına alma çabalarını dağıttığını” savunmuştu.