Geçtiğimiz sene başında açıklanan Yeni Ekonomi Modeli’nde cari fazla vereceği söylenen ekonomi, cari açık rekorları kırarken; benzer şekilde faizin düştüğü söylense de mevduat faizleri son 20 yılın rekorunu kırdı. Ortalama mevduat faizi yüzde 40’a ulaşırken, kredi faizleri de yüzde 34’e çıktı.

Kamuoyu önünde “faize karşı” söylemlerde bulunan ancak başta Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve devamlı surette faizli borçlanmalar eliyle rantiyeyi ve faizcileri ihya eden siyasi iktidar, Merkez Bankası’nın politika faizini “yüksek enflasyona rağmen” düşürerek yüzde 8,5’e indirdi. Böylelikle Merkez Bankası’ndan yüzde 8,5 ile para alan bankalar, yüzde 30-35’lerden kredi vererek aradaki farktan ötürü kârlarını geçen seneye göre 5 kat artırdı. Kamuoyuna “nas var” söyleminde bulunulurken, göz göre göre rantiyenin kazancını katlamasına imkân sağlandı.

MAKAS İYİCE AÇILDI... YÜZDE 39,5 DE GÖRÜLDÜ

KKM’nin devreye girmesinden sonra bankaların verdiği mevduat faizi ile Merkez Bankası’nın politika faizi arasındaki makas iyice açıldı.

Merkez Bankası’nın istatistiklerine göre, KKM’nin devreye girdiği Aralık 2021’de 3 ay vadeli TL mevduatta ortalama faiz yüzde 17,73 seviyesindeyken; 5 Mayıs’ta yüzde 29,05, 12 Mayıs’ta yüzde 30,47’ye çıktı. 14 Mayıs seçimlerinin ardından ise 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda azami faiz oranı yüzde 39,5’e yükseldi.

Kaynak:Milli Gazete