Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni dönem 2024 itibarıyla resmen başladı. Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu harcı ve emlak vergisi konusunda önemli açıklamalarda bulunarak yeni yılda artışların yaşanacağını vurguladı.

2024 yılı itibarıyla tapu ve emlak vergisinde yeni bir dönem resmen başladı. Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni yılda tapu harcı ve emlak vergisinde artışlar beklediğini açıkladı.

2022'de tüm gayrimenkul türlerinde 3 milyon 434 bin gayrimenkul satışının gerçekleştiğini, ancak 2023'te bu rakamın yaklaşık yüzde 14 düşüşle 2 milyon 949 bin satışa gerilediğini belirten Özelmacıklı, tapu harcı gelirinin ise hedeflenenin üzerine çıkarak 60 milyar 59 milyon seviyesine ulaştığını ifade etti.


MASRAFLAR ARTACAK

2023 için yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlendiğini söyleyen Özelmacıklı, bu durumun tapu harcı ve emlak vergisi masraflarına yansıyacağını belirtti.

Özelmacıklı, İstanbul'da sadece bir satış işleminden alınan döner sermaye ücretinin 1297,5 TL'den 2 bin 55 TL'ye çıktığını vurgulayarak, 2024 yılında tapu masraflarının artacağını ifade etti.


ARTIK 4 KATI ÜCRET ALINACAK

Ayrıca, emlak vergilerinin 2024 yılında yüzde 29,23 oranında artırılarak hesaplanacağını belirten Özelmacıklı, bu iki değişiklik nedeniyle tapu işlemlerinin masraflarının arttığını kaydetti.

Yöresel katsayıların işlem türlerine ve illere göre değişiklik gösterdiğini ve bu nedenle döner sermaye bedellerinin de farklı alındığını ifade eden Özelmacıklı, bazı işlemlerde 2 kat, bazı işlemlerde 4 kat alınan ücretlere dikkat çekti.

Özelmacıklı, 2023 yılı içinde döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilip ancak sonuçlandırılamayan işlemlerle ilgili olarak, 31 Ocak 2024 tarihine kadar başvuru yapılması halinde döner sermaye hizmet bedeli farkı tahsil edilmeden işlemlerin sonuçlandırılacağını belirtti. Emlak uzmanı bu konuda vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Milli Gazete