İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, kentsel dönüşümde kullanılmak üzere arsa satmak istemesini, Meclis çoğunluğunu kullanarak engelleyen AKP, dönüşüm için yeşil alanı satışa çıkardı. Aynı zamanda İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili olan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ekim 2019’da attığı tweet mesajında, “İBB  AK Parti Grubumuzun teklifi, CHP Grubunun HAYIR oyuna rağmen 320 m2 parselin 295 m2’sini daha İstanbulumuza yeşil alan olarak kazandırdık. Beşiktaş, Şişli, Esenler, Tuzla, Başakşehir ve Kağıthane ilçelerimizde bulunan bu alanlar tüm İstanbulumuza hayırlı olsun.” açıklamalarında bulundu.

YEŞİL ALANI SATMAK İÇİN İMARA AÇTI

Aynı AKP’li Esenler Belediye Başkanı Göksu, Resmi Gazete’ye verdiği ilanla, deprem dönüşümünde kullanılmak üzere mülkiyeti Esenler Belediyesi’ne ait yeşil alanı satışa çıkardı. İlanda şöyle denildi:

1) 6306 sayılı Kanun kapsamında afet(deprem) riski altındaki yapıların dönüşümünde afet riski alanların tahliyesinde, tasfiyesinde, inşasında, rezerv ve riskli alanlarda yapılacak olan Belediye Hizmet Binaları, kültür tesisleri, sosyal donatı, engelsiz yaşam alanları, spor salonları vb. yapıların inşasında kullanılmak amacıyla aşağıda tapu ve niteliği belirtilen taşınmaz mal ve üzerindeki yapı… ihale ile satılacaktır.”

Esenler Belediyesi’nin satmak istediği, yaklaşık 23 bin metrekarelik yeşil alanın 4 bin 455 metrekarelik kısmını oluşturuyor. Satılmak istenen kısım 19 Ocak 2023 tarihli ifraz işlemi ile oluşturulan, 1077 ada 18 nolu parsel. Esenler Belediyesi’nin halen yürürlükte olan imar planlarına göre söz konusu arazi, 2011 yılında yeşil alan olarak ayrılmış parselin bir kısmını oluşturuyor.

Arsanın büyük bir kısmında yetişkin ağaçlar ve küçük bir kısmında da “Ramazan Bingöl Et Lokantası” bulunuyor.

SAYIŞTAY RAPORUNA YANSIDI

Sayıştay’ın Esenler Belediyesi için hazırladığı 2019 yılı denetim raporuna, “Ramazan Bingöl Et Lokantası” da yansımıştı. Sayıştay müfettişleri söz konusu taşınmazın, “Ramazan Bingöl Et Lokantasına”, ihalesiz, ecrimisil yöntemle kiraya verilmesini mevzuata aykırı bulmuştu. Esenler Belediyesi Sayıştay’ın uyarısı üzerine 2020 yılında söz konusu yeri ihale ile kiraya vermişti. 10 yıl süreyle yapılan kiralama için aylık muhammen kira bedeli olarak 50 bin TL belirlenmişti.