2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin AKP, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı ile CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, GELECEK, DEVA ve Demokrat Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın arasında geçmesi bekleniyor.

Cumhur İttifakı uzun süredir adayının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu dile getirirken, seçim tarihinin 14 Mayıs olarak dillendirilmesinin ardından Altılı Masa'nın adayının açıklanması bekleniyor. 

Uzun süredir yapılan anketlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adı öne çıkıyordu.

Erdoğan'ın karşısına kimin çıkacağı merakla beklenirken, Millet İttifakı üyesi Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal'dan 'kazanacak aday' çıkışı geldi. 

Türkiye’nin seçim havasına öngörülenden erken girdiğini söyleyen Uysal, "Kılıçdaroğlu’nun kazanacak aday olduğunu düşünüyorum." dedi. Uysal son kararın masada verileceğinin altını çizdi.

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'e konuşan Uysal'ın açıklamaları şu şekilde:

"Kılıçdaroğlu’nun ‘kazanacak aday’ olduğunu düşünüyor musunuz?

Elbette düşünüyorum. Altılı masa ortak bir iradeyle, aday, kadro, program ile enerjimizi sahaya yansıttığımızda Türkiye’nin geldiği nokta, bu iktidarın uyguladığı ve adına keyfi rejim dediğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine desteğin minimumlara düştüğü bir süreçteyiz. Bu süreçte işsizlik çift haneli duruma gelmiş, enflasyon gerçeğiyle vatandaşımız yüz yüze. Toplumsal muhalefete düşen ve ona liderlik yapması gereken bizlere düşen, maksimum düzeyde bu itirazı sandığa taşımak. Elbette ana muhalefet lideri olması hüviyetiyle bundan daha tabii, doğal ne olabilir ki. Doğru olan, bu süreci bir siyasi akılla, birikimle yönetecek icracı iddiası olan bir isim. Geçmişte olduğu gibi yani ikinci Ekmeleddin vakasının yaşanmasını kimse beklemesin. Muhalefetin çok alternatifi olduğunu da düşünüyorum ama bu adaylar içinde Kılıçdaroğlu en kuvvetli olanlardandır. 

Türkiye seçim psikolojisine Sayın Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile öngörülenden erken girdi. Bence artık adaylık da dahil olmak üzere bu karar alma süreçleri daha erkene alınmalı diye düşünüyorum.

Belediye başkanlarının adaylığına nasıl bakarsınız?

Erdoğan’ın İstanbul Belediye başkanlığından cumhurbaşkanlığına bir siyasi serüveni var. İstanbul belediye başkanları siyasette kuvvetli bir figür olmuştur. Sayın İmamoğlu’na, hakkı gasp edilmiş bir kişi olarak ikinci kez seçilince elbette siyasi misyon yüklenir, bu tabiidir. Böyle bir beklenti, PR, kamuoyu bilinirliği çok çok önemli ama siyasette terazinin iki kefesi yok 80 tane kefesi var. Çok ileri bir şey söylemek istemem ama aidiyetlerinin olduğu siyasi partileri o değerlendirmeleri yapar. 

Bu süreçte partiler kendi aralarında belli bir değerlendirme yapacak ve ortak akıl oluşturulacak. İsimler için bir değerlendirme yapmak istemem. 

Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığı tartışılıyor. Sizin bakışınız nedir?

Anayasa çok açık. YSK iki kez mazbata düzenlemiş. Erdoğan Meclis karar almadığı sürece aday olamaz. Ama gelinen noktada yasaları Erdoğan dışında herkesi ilgilendirir noktasına indirgediler. TBMM başkanı bile makale yayımlıyor, Adalet Bakanı açıklama yapıyor. İki dönem kıstasını muhalefet koymadı. Geçici madde, ek madde yok. Hukuku eğip bükerek yasaları uygulamaya çalışıyorlar. Erdoğan’ın adaylığı hukuksuzluğun zirveye çıktığı nokta olur. Biz DP ve altılı masa olarak anayasa ve hukuk ne diyorsa, itirazımızı hem YSK hem de kamuoyu önünde ifade etmeliyiz