AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) değerli ve tarihi gayrimenkulleri yandaşlara dağıtıldı. 2019 yerel seçimlerinden bu yana da yandaşlar tahsis edilen binaları boşaltmamak için ellerinden geleni yapıyor.

Kahramanmaraş'ta deprem
Kahramanmaraş'ta deprem

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, İBB AKP döneminde, Fatih ilçesi Cerrahpaşa Mahallesi’nde bir tarih ahşap binayı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiraladı. Ardından kentin en değerli noktalarından birindeki bu tarihi bina AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen İsmail Hakkı Turunç’un İSRA Uluslararası Dayanışma ve Yardım Derneği’ne tahsis edildi. Aynı zaman 15 Temmuz Derneği Başkanı da olan Turunç’un özel toplantılar düzenlediği bu binayı adeta bir “dergâh ve tarikat merkezi” gibi kullandığı anlaşılıyor. AKP’liler ve bürokratlar bu binada düzenlenen “dini toplantılara” katılıyor.

Vakıf ve derneklere tahsis edilen gayrimenkulleri geri almak için harekete geçen İBB, 25 Haziran 2021 tarihinde “başkanlık onayı” Turunç’un derneği ile yapılan kira sözleşmesini de feshetti. Bu işlem Turunç’un derneğine de bildirildi ancak tarihi bina boşaltılmadı.

İBB, sözleşmesi feshedilmesine rağmen iki yıldır binayı kullanmaya devam eden Turunç’un derneğine ihtarname gönderdi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce imzalı yazıda, “Tasarrufu belediyemize ait taşınmaz üzerince dergah işgaliniz olduğu tespit edilmiştir. İşgalinizi 7 gün içinde sonlandırarak taşınmazı boş olarak belediyemize teslim etmeniz gerekmektedir” denilerek binanın tahliye edilmesi için 7 gün süre verildi. Gelecek günlerde Turunç’un binayı boşaltmaması durumda da İBB tahliye işlemlerine başlayacak.

KIZILAY’DAN MAAŞ ALIYOR

Turunç’un geçmişi de oldukça dikkat çekici. AKP’li Turunç, şimdi Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın danışmalığını yapıyor ve Kızılay Çadır ve Tekstil Anonim Şirketi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Bu unvanlarla yetinmeyen Turunç, yaklaşık bir yıldır da 15 Temmuz Derneği’nin başkanlığını yürütüyor. Turunç daha önce AKP’li Fatih Belediyesi’nde belediyesi başkan yardımcılığı yaptı ve görevinden istifa ettirilen AKP’li eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da danışmanıydı.


Geçmişte hamam işlettiği ve Recep Tayyip Erdoğan ile yolu kesiştikten sonra hayatının değiştiği de iddia edilen Turunç, Erdoğan’a en yakın isimlerden biri.