Politico adlı ünlü haber -analiz sitesinde yayınlanan bir yazıda, ‘Erdoğan’ın kendini kurtarmak için baskı planları yaptığını’ öne sürdü. Politico, ‘Türk lider, yeniden seçilmek için otokratın kitabındaki her numarayı kullanıyor’ diye yazdı.

Avrupa ve Amerika’da çok okunan Brüksel merkezli Politico, Paul Taylor imzalı yazıda, 23 Haziran’da yapılacak seçimlerin tartışmasız dünyanın en önemli seçimlerinden biri olduğu vurgulanıyor. Ancak seçimin adil olmayacağı endişesine değinilerek, ’Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini gereksiz bir savaşa sürüklemekte ve rakiplerine karşı mahkemeleri manipüle etmektedir’ deniyor.
Yazıda, ‘Erdoğan’ın en güçlü potansiyel rakiplerini diskalifiye etmeye çalışmak için bağımsızlığıyla pek tanınmayan bir adalet sistemini kullandığı’ kaydediliyor.

SEÇİMLER İÇİN HAMLE

Yazar bunu ‘Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılı olan 2023’te iktidara gelmek için acımasız bir hamlesi olarak’ niteliyor. ‘Umalım ki başarısız olsun’ diyor. Yazıda seçimin ‘Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun ekleminde bulunan 85 milyonluk bir ulusun otoriter, yayılmacı bir güç olma yolunda hızla mı ilerleyeceğini yoksa daha liberal, çoğulcu bir yolu mu seçeceğini belirleyecek’ deniyor.

İLK DEFA CİDDİ SİYASİ DEĞİŞİM İHTİMALİ

Politico, ‘Erdoğan’ın muhafazakar, İslamcı eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2002’de iktidara gelmesinden bu yana ilk kez ciddi bir siyasi değişim ihtimali olduğunu’ kaydediyor.

Tele 1'de yeralan Yılmaz Polat'ın haberine göre, ‘Enflasyon yılda yüzde 80’in üzerinde seyrediyor, Türk lirası dolar karşısında düştü ve ekonomik sıkıntı arttıkça hükümetin popülaritesi azaldı’ diyor, şöyle devam ediyor:
‘Anketlere göre, anayasayı ısmarlama bir başkanlık sistemi oluşturmak için değiştirdikten sonra giderek daha otokratik bir el ile yöneten Erdoğan, ciddi bir siyasi sıkıntı içinde ve AKP ancak yüzde 30 destek alıyor.’