2008’de yapılan değişiklikle eriyen emekli maaşlarına yapılan müdahaleler de yanlış olunca, “en düşük maaş alan emekli” sayısı her adım sonrası katlanarak artıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, emeklilerin maaş durumuyla ilgili son açıklamaları, tartışmaları da beraberinde getirdi. En düşük emekli maaşını ve bayram ikramiyelerini yükseltmek için çalışma yaptıklarını söyleyen Bakan Bilgin’e, mevcut zorlu hayat şartları altında emeklilerin maaşlarına topyekûn iyileştirme yapmanın daha hakkaniyetli olacağı yorumları yapılıyor.

ASGARİ ÜCRETİN YENİ SAHİBİ EMEKLİLER OLDU

Bakan Bilgin’e, aynı zamanda, “Bu tutarsız düzenlemelerle emekliyi iyice tabana çekiyorsunuz” eleştirileri yapılırken, her gün yükselen enflasyon, önü alınamayan zamlar karşısında maaşı günden güne eriyen emekliler, kapsamlı ve kalıcı bir emeklilik modelinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarlı taleplerini yineliyor. Çok büyük bir kısmı asgari ücretin dahi altında maaş alan emeklilerin yeni sorunu “tabana düşmeleri.” Daha önceki yıllarda çok az sayıda emekli, tabandan maaş alırken, atılan yanlış adımlar sonrası bu oran emeklilerin yarısına yaklaştı.

BAKAN, iTiRAF ETTi: “YAPTIĞIMIZ ZAM YETERSiZ KALDI”

Hükümet olarak, 5.500 TL’ye çektikleri en düşük emekli maaşının günümüz şartlarında yetersiz kaldığını gördüklerini itiraf eden Bakan Bilgin, alternatif bir çalışma ortaya koymaya çalıştıklarını duyurdu.
Bakan Bilgin, “Alternatif çalışmalarımız, en düşük emekli maaşını yükseltecek alternatif modellerimiz var. Bunun yanında emeklilerin aldığı bayram ikramiyeleri var. En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesiyle ilgili çalışma EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da kapsayacak. Bunları değerlendiren çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

EMEKLİNİN HÂLİ NE OLDU?

2008’de çıkarılan yasa ile emekli maaşlarına büyük bir darbe vuruldu.
Bu darbenin açtığı hasar giderilmek istenirken, başka hasarlara neden olundu.
İşverenin ödediği asgari ücrete gösterilen gayret, devletin emekli maaşlarında gösterilmeyince yeni asgari ücretin sahibi emekliler oldu.

Daha önceleri en düşük emekli maaşı alan emekli sayısı 1 milyon civarındayken, şimdi ise milyonlarca emekli asgari ücretin altında ve en düşük emekli maaşı alıyor.

Kaynak: Milli Gazete