DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi ve ekonomist Ömer Rıfat Gencal, kur korumamevduatın (KKM) gerçek maliyetinin hesaplamalarına dair Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Gencal'a göre, KKM'nin gerçek maliyeti 539,7 ile 720,2 milyar TL arasında değişiyor. Bu hesaplama, "görünmeyen maliyet" olarak adlandırılan ve toplam maliyetin üzerine eklenmesi gereken maliyetleri içeriyor. Gencal, bu maliyetin 17,6 milyar dolar ile 26,9 milyar dolar arasında olduğunu savundu ve bugünkü kurlarla bu rakamın 339,7 milyar TL ile 520,2 milyar TL arasında olduğuna dikkat çekti.

KKM'nin toplam maliyeti daha önce 181,5 milyar TL olarak açıklanmıştı. Ancak Gencal, bu rakamın sadece "görünen maliyet" olduğunu ve gerçek maliyetin bu rakamın üzerinde olduğunu iddia ediyor. KKM'nin toplam maliyeti, Merkez Bankası'na 89 milyar TL, Hazine'ye ise 92,5 milyar TL olarak açıklanmıştı.

Gencal, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "KKM yapmasaydık maliyet daha büyük olurdu" söyleminin yanlış olduğunu belirterek paylaşımını sonlandırdı.