Seçim süreci ve gelecekteki olası değişimi değerlendiren İngiliz ekonomist Timothy Ash, iktidarın uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle yabancı kurumsal yatırımcıların Türkiye’den 120 milyar dolar çektiğini söyledi. "Yabancı yatırımcı, Türkiye’deki parasal ayarlar nedeniyle güven duymuyor. Türkiye’ye yönelik olumsuz oranlar var ve sürekli krizin eşiğinde izlenimi veriyor" ifadesini kullanan Ash "Muhalefet kazanırsa bu Batı’yla ikinci bir balayı dönemi olur" dedi.

Seçim sonrasına ilişkin en çok tartışılan konuların başında ekonomi politikası geliyor. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelince Hazineden çalınan 418 milyar doları geri getireceğini sık sık dillendirirken seçim sonrası yeni yönetime olan güvenle yabancı yatırımcının da geri döneceği belirtiliyor.

İngiliz ekonomist Timothy Ash da bu iddiaları dillendirenlerden birisi. Ash, geçen haftalarda sosyal medyada bir paylaşımında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması durumunda Batılı finansmanın Türkiye’ye yeniden akacağını söylemişti.

'YABANCI YATIRIMCI PARASAL AYARLAR NEDENİYLE GÜVEN DUYMUYOR'

Merkezi Londra’da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Şirketi’nin gelişen piyasalardan sorumlu kıdemli stratejisti Ash, yabancı kurumsal yatırımcının piyasadaki yatırımının 140 milyar dolardan 20 milyar dolara gerilediğini belirtti. Cumhuriyet'ten Elçin Poyrazlar'a konuşan Ash, şöyle devam etti:

Türkiye’deki parasal ayarlar nedeniyle güven duymuyorlar. Türkiye’ye yönelik olumsuz oranlar var ve sürekli krizin eşiğinde izlenimi veriyor. Bu ortamda Türk Lirası’na bağlı varlıklara yatırım yapmayı savunmak oldukça zor.

'BATIDAN TÜRKİYE'YE BÜYÜK BİR SERMAYE AKACAK'

Muhalefet kazanırsa ikinci batı ile balayı yaşanacağını söyleyen Ash “Yabancı yatırımcılar muhalefetin ekonomi ekibini iyi tanıyor ve saygı duyuyor. Eğer muhalefet kazanırsa bu dönem Batı’yla ikinci bir balayı dönemi olur. Batılı yabancı büyük bir sermayenin Türkiye’ye akacağını göreceğiz. Muhalefet bu yatırımcı rüzgârını arkasına alacak. Mali kurallarda Ortodoks politikalara dönmek oldukça önemli. Ancak benim endişem altı partiden oluşan bir koalisyonun ülkeye siyasi istikrar getirip getirmeyeceği” dedi.

'KÖRFEZ DESTEK OLSA DA ORTODOKS POLİTİKALARA DÖNÜŞ İSTEYEBİLİRLER'

Erdoğan’ın kazandığı ihtimali de değerlendiren Ash sözlerini şöyle tamamladı:

Öncelikle TL değer kaybedecek. Bu seçimler için kurun değeri yönetiliyor. Sonunda Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacak. Kurun piyasa değerinde büyük düşüş olacak. Daha fazla para çıkışı yaşanabilir. Hükümet çok kısa sürede ödemeler dengesinde zorlukla karşılaşacak. Ya da dışarıdan büyük bir çek arayışına girecekler. Körfez ülkeleri bu konuda destek olsa da Ortodoks politikalara dönüş isteyebilirler.

Kaynak:Karar