Bal fiyatları son dönemde artış gösterirken zamlardan nasibini Anzer balı da aldı. Sofralarda tercih edilen bal çeşitleri yanı sıra fiyatları ile de bir hayli dikkat çekiyor. Son dönemde bal fiyatları da zam üstüne zam gördü. Son olarak Anzer balı fiyatı da zamlandı. Peki, Anzer balı ne kadar? Anzer balı kilo fiyatı son durum...
ANZER BALI FİYATI DA ZAMLANDI
Rize'nin Anzer Yaylası'ndan ismini alan ve üretilen Anzer balı 2021 yılında coğrafi işaret almaya uygun görüldü. Anzer balı hem yurt içinden hem de yurt dışından oldukça talep görüyor. Üretimindeki artan maliyetlerden dolayı Anzer balı kilo fiyatı 2 bin liralardan 2 bin 500 liraya çıkarıldı.
ANZER BALI KİLO FİYATI NE KADAR?
Bu yıl 40’ı endemik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek türünden 2 bin 300 rakımda Anzer Balı üretimini gerçekleştiren arıcılar bal sağımını Ağustos ayında yapacak. Bu yıl kilosu 2 bin 500 TL olarak açıklanan ve imparator balı olarak adlandırılan dünyaca ünlü Anzer balının sağımı gerçekleştirilmesinin ardından kalite kontrolleri yapılmak üzere yola çıkacaklar.
Yaşanan zamların ardından Anzer Balına da 500 TL arttırıldığını belirten Muzaffer Deniz, “2023-2024 yılı sezonu için Anzer Balı üretimimiz devam etmektedir. Bu yıla ait fiyat belirlemesini yapmış bulunmaktayız. 2023-2024 yılı sezonunda 1 kilo Anzer Balının fiyatı 2 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanında yarım kilo Anzer Balının fiyatı bin 250 TL iken 250 gramlık şişesi ise 635 TL olarak belirlendi. Ülkemizde ekonomik kriz devam etmekte. Dışarıda yapılan zamma karşılık bizde zam yaptık. Çok yüksek oranda bir zam yapmadık. Alım gücü burada önemli” ifadelerini kullandı.
Rekoltede bir düşüş yaşanmayacağını söyleyen Deniz, “Anzer Balı üretimimiz devam etmektedir. Takriben Ağustos ayının ortalarında bal sağımı yapılacaktır. Rekolte hava şartlarına baktığımız zaman normal gözükmekte. Daha bal sağımına başlamadık. Kovanları açtığımızda esas durum belli olacaktır ama hava şartlarına baktığımız zaman çok yüksek olmasa bile rekoltenin normal olduğunun kanaatindeyiz. Daha balların sağımı yapılmadı. Yapıldıktan sonra üreticimiz kooperatifimize getirerek rekolteyi belirleyeceğiz. Biz yaylamızda bal üretimi fazla yapılmıyor. Bir kovanımızda ortalama 2 buçuk kilo ile 6 kilo arasında bal olmaktadır” şeklinde konuştu.
SAHTE ANZER BALI İÇİN UYARI
Sahte Anzer Balına karşı uyaran Deniz, balların üzerinde bulunan coğrafi işaret logosunun bulunması gerektiğini ifade ederek, “Anzer balı 2019 yılında Tarım il Müdürlüğü bünyesinde ve kooperatiflerinde desteğiyle Tarım bakanlığımızca coğrafi işaret almıştır. Coğrafi işaret demek, bu balın sadece Anzer Vadisi içerisinde üretildiğini göstermektedir. Bu anlamda gerçek Anzer Balını tüketiciye ulaştırmak için coğrafi işaret logosu zorunludur. Bunun yanında bir kazıma var. Onu kazıyarak altında seri numarasını görebiliriz. Bu kare kodu okuttuğumuz zaman bu seri numarasıyla bu balın daha önce satıldı mı satılmadı mı diye görebiliriz. Bide kavanozun üzerinde Anzer Balı ibaresi olmak zorundadır. Tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Anzer balı ibaresi olmayan, Coğrafi işaret logosu olmayan ve Anzer Balına kelime oyunlarıyla sahte bal satımı gerçekleştirilmektedir. Bunlar Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden Anzer Balı olduğu tespit edilmemiştir. Bu balın Anzer Balı olabilmesi için Hacettepe Üniversitesi analizinden geçmesi lazım. Hacettepe Üniversitesinde Anzer Balının floryaya uygun olduğu belirlendikten sonra gıda laboratuvarında gıda analizi yapılmaktadır. Ayrıca balında dolum yeri Rize Arıcılar Birliğinde yapılmaktadır. Son zamanlarda yurt dışından gelen tüketicilerimiz buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
Kaynak: Milli Gazete