Çiğ sütte 2022 yılında maliyetlerin bir önceki yıla göre tüm giderlerde en az yüzde 150 civarında artmıştı. Bugün ise çiğ süte zam geldi. Gelen zam ile birlikte çiğ inek sütünün litresi 11 lira oldu. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi litre başına 50 kuruş devlet desteği devam edecek.

Üreticinin litresini 8 lira 50 kuruşa sattığı çiğ inek süte bugün zam geldi. Gelen zam ile birlikte çiğ inek sütünün litresi 11 lira oldu. Litre başına 50 kuruş devlet desteği ediyor.

'REFERANS FİYATI'

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda bulundu:

"1 Ocak 2023 itibariyle oluşmuş süt fiyatlarının müstahsil fiyatı 11 lira. Artı devlet desteği 50 kuruş. Artı soğutma bedelleri, yapmış olduğumuz girişimler sonucunda belirlenmiştir. 1 Ocak’tan itibaren süt müstahsilleri bu şekilde devam edecektir. Tabii ki bu referans fiyatı. Bundan aşağı olmamak şartıyla oluşan bir fiyattır. Tabii ki çiftlik ve özel şirketlerin farklı fiyatları oluşacaktır. Ama bizim tabanda örgütlü üreticimizin, Ahmet Ağa’mızın, Ayşe Teyze’mizin ineğinden üretmiş olduğu sütün fiyatı, net 11 lira olarak teşhir edilmiştir. Bunun da Türkiye genelindeki üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

'YÜZDE 30’A TEKABÜL EDİYOR'

Oluşan enflasyon, asgari ücrete, diğer mamullere göre yüzde 30’a tekabül eden bir fiyat bu. Ama yine de aylık, bundan sonra daha güçlü bir şekilde takip edilecek. Herhangi bir olumsuzluk durumunda tekrar toplanıp, değerlendirme yapılıp fiyatların ona göre güncelleneceğini de… Ankara’da şu ortaya çıktı; Ulusal Süt Konseyi’nin bundan sonra daha güçlü ve daha geniş kapsamlı belirlenmesi için her ay veya üç ay toplanıp bu konuları görüşmesi için de karara varıldı."

ÜRETİMİ BİR YILDA 3 BİN 300 TON AZALDI

Geçtiğimiz ay CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt ve gebe inekleri kesiminin süt ve aynı zamanda sütten mamul ürün üretimlerine yansıdığını ifade edip peynir üretiminde bir yılda 3 bin 300 ton düşme olduğuna ve 2022 senesi TÜİK verilerine göre içme sütü üretiminde yüzde 24 azalma meydana geldiğini açıkladı.

MALİYETLER EN AZ YÜZDE 150 ARTTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinin Tulumtaş köyünde hayvancılık ile geçinen Ertuğrul Koç ile ahırında görüştü. Çiğ süt üretip satan Koç, "Süt inekçiliğinde yem desteği verilmedi. Ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Devletimiz 15-20 yıl önce destekleme yapıyordu. Yem pahalı, yeterli veteriner desteği gelmiyor. Maliyetler geçen yıla göre tüm giderlerde en az yüzde 150 civarında arttı. Yem fiyatlarındaki artış karşısında ciddi mağduriyet yaşıyoruz. Bizim 8 buçuk liraya sattığımız süt, marketlerde 30 liraya çıktı. Biz yemin sübvanse edilmesini istiyoruz. Hayvancılık yapana, bakımdan yeme kadar sürekli ve düzenli destek sağlanmalıdır. Süt veriminin de artması için çalışma yapılmalıdır. Veterinerlerin, hayvancılık yapılan köylere bu konularda daha çok eğitim vermesi de gerekli. Aşı ve bakım yaparak süt veriminin artırılmasına yönelik tedbirler alınmasını bekliyoruz. Yem fiyatlarının artması bizim de süt ineklerimizi kestirmemize neden oldu. Ben de ineklerimi kesime verdim" şeklinde konuştu.