Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, 7 bin 500 TL'nin üzerinde maaş alan emekli vatandaşlara, en düşük emekli maaşı alanlar ile aradaki makasın kapanmaması için refah payı verileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk canlı yayınında gündeme dair gelen soruları yanıtladı. Bilgin, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgelerde yaşayan EYT'li vatandaşların maaşlarının hesaplarına yatırıldığını ve 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verileceğini açıkladı. Bilgin ayrıca 1999 yılı sonrası emekli olan vatandaşlar için de herhangi bir çalışma olmadığını duyurdu.

Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Sayın cumhurbaşkanımız bu sorunu çözdü"

"Bakan olmadan önce bu EYT platformu ve örgütleri bana geldi. O zaman Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekiliyim. Onlarla görüştüm. Taleplerini dinledim. Orada bir haksızlık var.

Hukukta temel prensip. Kanun çıkarıldıktan sonra geriye işletilmez. Fakat geri işletilmiş. Sahip olunan emeklilik hakları kaybedilmiş. Bakan olmadan önce bunu incelemiştim. Bununla ilgili çalışma yaptım. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu bana sordu. Kendisine izah ettim. Yapabilecek durumda mıyız dedi. Ben de çalışalım, kaynaklarımıza bakalım dedim. Bakan olduktan sonra da konuyu incelediğimizi, konunun karışık olduğunu söyledim. Eski sistemde elle yapılmış kayıtlar vardı.

Dosyalar var. Bunların birleştirilmesi lazım. Sayılar kaç belli değil. Tam sayıyı bulmak için çalışma yaptık. Netice itibariyle sayıları bulduk, çalışmamızı bitirdik. Ekonomik maliyetinin hesabını yaptık. Bu hakkın verilmesi gerektiğini sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Sayın Cumhurbaşkanımız kararını verdi ve bu sorunu çözdü."

ni0jgz-x.jpgÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

'EYT'DE GECİKENLER MAAŞLARINI BİRİKMİŞ OLARAK ALACAK'

"EYT'de deprem bölgesinde müracaat edenlere öncelik verdik. İlk uygulamalar orada yapıldı. Şimdi 1 milyon kişi yaklaşık ilk maaşını aldı. Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. Şimdi biz bu rakamı 120 bine 130 bine çıkardık. Bizim SGK personelimiz büyük bir hazırlık yaptı. Gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. TBMM jest yaptı, onların fazla mesailerini artırdı. Müthiş çalıştılar. 1 milyona giden rakam yaptılar. Gecikenler endişe etmiyorlar, çünkü birikmiş olarak alacaklar."

'REFAH PAYI VERİLECEK'

Bakan Bilgin konuya dair şunları söyledi, “6 ayda bir çalışanlarımızın, özellikle kamu çalışanları, emekliler de onların içinde, maaşlarıyla ilgili düzenleme yapıyoruz. Temmuz'da hepsini kapsayan oranlarda düzenleme yapacağız. Aşağıdakileri yukarıya, yukarıdakileri biraz daha yukarıya taşıyacağız. Temmuz'da yasal olarak yapıyoruz. Refah payını bu defa farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üzerinde olanların da maaşlarını farklılaştıracak şekilde düzenliyoruz. Yaklaşık 7 bin 500 lira alanların sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var. 7 bin 500 TL üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verilecek.”