İçişleri Bakanı ‘14 Mayıs bir siyasi darbe girişimidir’ dedi. Sandığın güvenliğinden sorumlu olan Soylu’nun sözleri, seçim sürecinde kaygıları artırdı. ‘Bir bakan milli iradenin meşruiyetini nasıl hedef alır. Demokratik hakkını kullanan 85 milyon darbeci mi’ tepkileri yağdı.

Türkiye’nin seçime yürüdüğü hassas süreçte her söylem büyük önem taşırken İçişleri Bakanı tartışma yaratacak ifadeler kullandı. Seçimi 15 Temmuz’la kıyaslayan Soylu “15 Temmuz fiili darbe girişimiydi. 14 Mayıs 2023 de Türkiye’yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkların her birini bir araya getirerek oluşturabilecek siyasi darbe girişimi” dedi. Sandık güvenliğine dönük toplumda soru işaretleri varken bu sözler endişeleri büyüttü.

‘OYUNU KULLANMAYA GİDECEK 85 MİLYON SEÇMEN DARBECİ Mİ?’

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Sandığın güvenliğinden birinci derecede sorumlu olan İçişleri Bakanı’nın kullandığı ifadeler kabul edilemez bulundu. Sosyal medyada ‘Özür dilesin’ çağrıları yapıldı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ “Demokrasimiz tehdit altında” dedi. Muhalefet kanadından da sert tepki geldi: Oy kullanacak 85 milyon kişi darbeci mi? YSK darbe yöneticisi mi? Seçimi kaybetme korkusuyla millet iradesine hakaret ediyorlar.

2904krt01a-tum.png

Eski Başbakan, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, 14 Mayıs seçimlerini ‘işgalcilere karşı istiklal mücadelesine’ benzetti, bu açıklamanın ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Millet İttifakı’na giden her oy teröre nefes olur” diyerek 14 Mayıs akşamına ilişkin “Ya şampanya patlatıp bunu sabaha kadar kutlayanlar olacak ya da temiz alnını şükür için secdeye koyup Rabb’ine hamdedenler olacak” ifadesini kullandı.

Muhalefetin sık sık eşcinsel evliliğe onay vereceğini ve 14 Mayıs’ta bunun oylanacağını ileri süren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Tayyip Erdoğan gitsin de kim gelsin? Benim ülkemde erkekle erkeğin, kadınla kadının evlenmesini istemiyorum arkadaş. Hani LGBT diyorlar ya onun içerisinde hayvanla insanın evlenmesi de var” dedi. Soylu, seçmeni ‘darbecilere’ de benzetti.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği toplantıda konuşan Soylu, şunları söyledi:

“15 Temmuz onların fiili darbe girişimiydi. 14 Mayıs da siyasi darbe girişimleridir. Bu kadar açık ve nettir. 14 Mayıs 2023, Batı’nın siyasi darbe girişimidir. Türkiye’yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkların 14 Mayıs’ta her birini bir araya getirerek oluşturulabilecek darbe girişimidir. Bunu ben söylemedim. Bunu bugün Amerika’nın başındaki zat yıllar önce söyledi. Yıllar önce denedikleri bütün yöntemler berhava olunca ancak böyle bir yöntemle Türkiye’yi ele geçirebileceklerini ifade ettiler. Bu seçim, herkesin bütün müktesebatını ortaya koyduğu bir seçimdir. Bu seçim, herkesin bütün birikimini ortaya koyduğu bir seçimdir. Onun için bütün birikimimizi ortaya koymalıyız. Ben koymaya çalışıyorum. Hayatımda ne kadar, nereye dokunmuşsam, her birini harekete geçirmeye çalışıyorum. Çünkü bu bizim şahsi meselemiz değildir. Bu sadece bizim memleketimizin meselesi de değildir.” Soylu’nun sözlerine muhalefetten, kamuoyundan tepkiler geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Bu darbeci kafanın ifadesi. Demokrasiye inanmayanların, halkın iradesine saygı göstermeyenlerin, baskıcı zihniyetin bir ifadesi bu. Sonuçta 14 Mayıs’ta vatandaşımız hür iradesiyle sandığa gidecek ve bundan sonra ülkeyi kimin yöneteceğini, Meclis’te kimin olacağına karar verecek. Bunu siz ‘darbe’ olarak ifade ediyorsanız, demek ki sizin vatandaşın iradesine hiç saygınız yok. Vatandaş sizi destekliyorsa sorun yok ama sizi desteklemiyorsa, eğer size onay vermiyorsa darbe... Bu anlaşılır gibi bir şey değil. Şu anda devletin bütün imkanlarını kullanıyorlar. Yetmedi, şimdi 14 Mayıs’ta milletin iradesine hakaret ediyorlar. Milletin iradesini gasp etmeye çalışıyorlar, milletin iradesini tehdit ediyorlar. Kaybetmenin verdiği bir panik ve korku hali. Kaybedeceklerini bildikleri için de bunu o seçim gününü, milli iradenin tecelli edeceği, vatandaşın hür iradesiyle oyunu darbe olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan: Demokratik bir seçimi darbe girişimi olarak niteleyen bu şahıs İçişleri Bakanlığı koltuğunda 1 dakika bile oturamaz, oturmamalıdır. Onuru varsa istifa etmeli, yoksa da Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmalıdır. Bu şahısın İçişleri Bakanı olarak gireceğimiz bu seçim ve sonrasında yaşanacaklar ülkemiz için tehdittir, tehlikedir, beka sorunudur. Soylu istifa.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: İçişleri Bakanı’nın demokratik seçimleri darbe girişimi olarak nitelendirmesi, Türk demokrasisi için bir tehdittir. Türk milletinin demokratik seçme hakkıyla Cumhur İttifakı’nı iktidardan uzaklaştırmasını darbe girişimi olarak nitelendiren bir İçişleri Bakanı, sandıklar açılıp Cumhur İttifakı iktidardan düştüğünde jandarmaya ve polise ‘bu bir darbe girişimidir, bütün muhalefeti gözaltına alın, tutuklayın’ emri verecek anlaşılan. Soylu, bugün görevden alınmalı veya istifa etmelidir. Bir gün dahi görevde kalması Türk demokrasisi için bir tehdittir. Türk halkının demokratik seçim hakkını darbe girişimi olarak nitelendiren bir kişiye sandıkların güvenliği emanet edilmez. Soylu, bu ruh haliyle, bu zihniyetle sandıklardan muhalefetin çıkmasını darbe girişimi olarak göreceğini açık şekilde beyan etmiştir. Eğer Soylu’yla bu seçime girilirse bu seçimin meşruluğu, daha bugünden itibaren tartışmalı hale gelir. Erdoğan’a bir defa daha seslenmek istiyorum. Size büyük görev düşüyor. Kendinize de artık bu kadar kötülük yapmayın Soylu’yu taşıyarak. Soylu, 14 Mayıs seçimlerinin bütün dünya gözünde antidemokratik seçim olacağı intibasını baştan uyandırmıştır. Soylu’yu görevden alın.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: Seçim darbe girişimiyse YSK darbe yöneticisi, sandık kurulları örgüt üyesi, oy kullanan 85 milyon da darbeci mi? Egemenlik milletindir. 14 Mayıs bu sözün ne demek olduğunu öğrendiğiniz gün olacak.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: Gün geçmiyor ki Millet İttifakı’nın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimi açık farkla kazanacağına dair umudumuz daha da büyümesin. Seçimi kaybetme korkusu ile 14 Mayıs’a “siyasi darbe” bile diyebilecek raddeye gelmeleri tek kelimeyle trajikomik

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Türkiye’yi cemaatlerin, emperyalistlerin, uluslararası tekellerin oyun alanına çevirdiniz. En büyük darbe sizsiniz. Oldu olacak seçimi de yasaklayın.

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Milletvekili adayı Uğur Poyraz: Milleti bölmek dışında fonksiyon icra edemeyen bir bakan olarak anılacaksın. Ülkenin seçilmiş Başbakanı ve Ak Parti Genel Başkanı olduğu dönemde Ahmet Davutoğlu’nun siyasi darbe ile görev tesliminin mimarı olarak sen bu darbe işlerinin üstadısın. Eline kimse su dökemez.

Gazeteci Yavuz Oğan: Seçimi muhalefet kazanınca ne olacak, darbe girişimizden tutuklanacaklar mı, asıl bu sözler darbe îmâsı değil mi.

Yazar Ahmet Ümit: Pes yahu! Demokrasinin en önemli göstergelerinden olan seçim, siz kaybetmeye başlayınca bir darbe girişimi mi oldu?

Hukukçu Kerem Altıparmak: Biz kazanınca ‘milli irade’, siz kazanınca ‘Batı’nın siyasi darbe girişimi’ olan tek seçim sistemi.