ANNE HAKKI NEDİR?


Hayatımızı  tamamlayan, bizi hayatta en çok seven, koruyan ve bizi en iyi şekilde düşünen insan annemizdir.  Allah u Teala annelerimizi öyle bir duygu ile yaratmıştır ki! Allah’ın annelere özel verdiği bu duygu hiçbir canlıda yoktur. Anneler bizlerin hem bu fani dünyada hem de asıl olan gerçek dünya da cennetlerimizdir. Size bir anne sözü söyleyeyim: ’’Hiçbir anne hiçbir zaman evladının kötü olduğunu istemez.’’

Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: "Rabbin ondan başkasına ibadet etmemenizi ve anne babaya iyilik etmenizi emretmiştir. İkisinden birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara öf bile deme; onları azarlama onlara güzel söz söyle; onlara rahmet ve şefkat dolu tevazu kanadını ger. Onlara alçak gönüllü ve şefkatli davran ve onlar hakkında dua edip şöyle de: Ey Rabbim, bunlar küçükken beni nasıl yetiştirip büyüttülerse, sen de onlara merhamet et, acı." (İsra Suresi, ayet 23-24)

Bir başka ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır: "Biz insana anne ve babasını tavsiye ettik anası onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek karnında taşımıştır. Onun (memeden) ayrılmasıda iki yıl içinde olmuştur onun için biz insana bana ve ana baba şükret dönüş banadır diye öğüt verdik." (Lokman Suresi, ayet 14)

Görüldüğü gibi bu ayetlerde Allah-u Teala anne babaya iyilik etmeyi, onlara şükretmeyi kendi ibadeti ve şükrüyle yan yana zikretmiştir. Bu da Anne babanın Hak Teala indindeki makamını ve onlara iyilik ve itaat etmenin önemini göstermektedir. Onun için anne, babaya itaat etmek günah ve farz olan şeyler

Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:  "Biz insana, ana ve babasına iyilikte bulunmayı tavsiye ettik. Özellikle anasına tavsiye ederiz ki, o kat kat eziyete katlanarak ona hamile kalmış, emzirmesi de iki sene sürmüştür. Bunun üzerine, Bana, ana-babana şükret."  (Lokman; 14)

 ilk babamız Adem ilk anamız havva olmasaydı . Bu dünya düzeni olmazdı. Allah(cc) nesillerin devamı için öyle bir sistem kurmuşturki Ana babaya çok büyük şefkat ve merhamet hissi vermiş. Bu sayede ana ve babalar hiçbir karşılık ve menfaat beklemeksizin çocuk...larını büyük bir zahmetle ve çile ile büyütürler. Maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmazlar. Üstelikte bunu seve seve seve yaparlar. İşte bu nedenledirki Allah(cc) kendisine şirk ve ortak koşmaktan sonraki en büyük günahın ana babaya isyan olduğunu birçok ayeti kerime ile bildirmiştir. Peygamberimizde yüzlerce hadisi şerifinde bu konuya değinmiştir.Nitekim bakınız Kuran-ı kerimde ayeti kerimede ne buyuruluyor.
AYET:''Deki Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım. Ona hiçbir şeyi orta koşmayın.. ana babaya iyilik edin.(Enam-151) paygamberimizde hadisi şerifinde buyuruyorki
HADİS:''Size günahlardan en büyüğünü haber vereyimmi? Size büyük günahlardan en büyüğünü haber vereyimmi? Size byük günahlardan en büyüğünü haber vereyimmi?(3 kez sordu) Ashab buyur ya resulullah dediler. Peygamberimiz(sav) :''Büyük günahların en büyüğü Allaha ortak koşmak ve ana babya isyan etmektir.''(BUhari- Müslim-Riyazüssalihin -262)

Anne hakkı annemizin bizim üzerimizde bulundurduğu hakkın tamamı anne hakkıdır.Annelerle  uyumlu olunarak iyi anlaşıldığı,annelerin sözlerinin dinlendiği,zaman üzerimize altından köşkler hazırlatılırAnne ister bize uzak ister yakın  konumlarda olsun onların sevgisi,yüreğimizden kopartılıp atılmaz.Annesi olanlar ve olmayanlar için çok doğru bir söz:Analı kuzu yarda(uzakta) oynar.Anasız kuzu yerde oynar.Anneye güvenmekle ilgili harika bir sözdür.Kız anadan öğrenir sofra donatmayı  oğlan babadan öğrenir at oynatmayı(gezmeyi)Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar.Bir anne bir evlat için tüm dünyaya bedeldir.Evlat annenin hayatındaki önemini öğrendiğinde annesinin sevgisine layık olmaya bazen geç kalmış olabiliyor.Tüm annelere ve anne adaylarına selam olsun!..